Росії вдалося не лише повернути виробництво ракет на довоєнний рівень, а й наростити його – NYT

Читать на русском
До кінця 2022 року російське військово-промислове виробництво почало зростати. І тепер виробництво ракет перевищило довоєнний рівень.
Ілюстративне фотоРИА Новости

Росії вдалося подолати санкції та експортний контроль, запроваджені Заходом, і не лише повернути виробництво ракет на довоєнний рівень, а й наростити його.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на європейських, американських та українських чиновників.

Нічний удар по Україні: у російських ракетах виявили іноземні мікросхемиРакети X-101, якими росія вночі обстріляла Україну, були виготовлені у квітні цього року. За словами Єрмака, у них виявили приблизно 30 іноземних мікросхем.

За оцінками американських чиновників, через санкції росія була змушена різко уповільнити виробництво ракет та іншого озброєння на початку повномасштабної війни щонайменше на шість місяців. Але до кінця минулого року російське військово-промислове виробництво знову почало набирати обертів, визнають американські урядовці.

Росія обійшла експортний контроль США, використовуючи свої розвідувальні служби та Міністерство оборони для організації нелегальних мереж, які займаються контрабандою ключових компонентів. Менш ніж за рік росіяни навчилися обходити експортний контроль, спрямовуючи ключові компоненти для виробництва через інші країни, наприклад Туреччину та Вірменію.

Наразі чиновники побоюються, що збільшення виробництва ракет «може означати особливо темну та холодну зиму для громадян України».

Видання зазначає, що завдяки прибуткам від високих цін на енергоносії росія отримала можливість ввозити контрабандою мікроелектроніку та інші компоненти, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної зброї. І в результаті військове виробництво не лише відновилося, а й різко зросло.

Наприклад, сказав високопоставлений представник західного міністерства оборони, раніше росія могла виробляти 100 танків на рік, зараз - 200. Крім того, за словами західних чиновників, рф близька до виробництва двох мільйонів артилерійських снарядів на рік

Тим не менш, росія все ж таки відчуває деякий дефіцит, наприклад, крилатих ракет повітряного базування Х-55.

Нагадаємо, у серпні в українській розвідці оцінили приблизний запас ракет у росіян.

В Офісі президента України після чергових атак окупантів закликали перекрити кисень російському ВПК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: