Українська розвідка оприлюднила результати вивчення іранських БПЛА Shahed

Читать на русском
Велика частина складових Mohajer, а також значна частина комплектуючих для Shahed-131 та Shahed-136 являє собою деталі та обладнання зарубіжного виробництва
Збитий Shahed-131Скриншот

Українські розвідники оприлюднили результати вивчення трофейних іранських безпілотників та вперше показали їхню начинку – електронні компоненти та деталі конструкції. Вивчення велося на приземлених антидроновими системами безпілотниках, вивчалися також уламки збитих БПЛА.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, українські розвідники вивчили та розібрали іранські дрони-камікадзе Shahed-131 та Shahed-136, а також БПЛА Mohajer, який, по суті, копіює турецький БПЛА Bayraktar TB2.

Bayraktar TB3 та Kizilelma: Туреччина показала новітні ударні безпілотникиBayraktar TB3 – це подальший розвиток знаменитого Bayraktar TB2, БПЛА, який відмінно зарекомендував себе в Карабаху та особливо на полях боїв в Україні

Бойова частина Shahed-131 становить 20 кг тротилу в осколково-фугасному корпусі, що дозволяє викликати ефект хвилі осколків. Проте, цей дрон вважається слабким, тому росіяни частіше використовують Shahed-136, який несе 40-50 кг вибухівки.

Як з'ясувалося, дрони типу Shahed мають серед обладнання систему Controlled Reception Pattern Antenna (CRPA). По суті, це проста антена з керованою діаграмою спрямованості, призначена для приймача даних супутникової навігації БПЛА. Ця технологія допомагає літальному апарату ігнорувати роботу РЕБ і не збиватися з курсу – максимальна похибка складе кілька десятків метрів.

Причому технологія CRPA не іранська – аналогічні системи виробляє, наприклад, ізраїльський концерн Israel Aerospace Industries.

В цілому, кажуть розвідники, більшу частину комплектуючих, з яких створені іранські дрони, можна абсолютно вільно закупити оптом через торгові майданчики – наприклад, через Китайський Aliexpress, де не задають покупцям зайвих питань.

Що стосується Mohajer, цей безпілотник більш залежний від деталей іноземного виробництва. Здавалося б, його комплектуючі не повинні були б потрапити в Іран через санкції, але факт є факт – переважна більшість складових Mohajer, а також значна частина комплектуючих для Shahed-131 та Shahed-136 являє собою деталі та обладнання зарубіжного виробництва.

Нагадаємо, українське двигунобудівне авіапідприємство «Мотор Січ», розташоване в Запоріжжі, в той час, коли ним керував зрадник України В'ячеслав Богуслаєв, співпрацювало з іранськими компаніями, які потрапили під західні санкції. Багаторічна співпраця підприємства з іранцями працювала на Іранський ВПК, і можливо, що саме напрацювання «Мотор Січ» допомогли створенню дронів-камікадзе типу Shahed, які зараз атакують українські міста.

24 березня на засіданні Кабміну підтримали постанову про розвиток виробництва українських безпілотників. Тепер вітчизняні компанії зможуть розвиватися і конкурувати з іноземними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: