У дронах Shahed, запущених по Україні, знайдено понад півсотні європейських компонентів – Guardian

Читать на русском
В іранських дронах-камікадзе Shahed, якими росія атакує Україну, знайдено десятки європейських компонентів. Україна пропонує союзникам завдавати ударів по заводах БПЛА в Ірані, Сирії та рф.
Shutterstock

Іранські дрони-камікадзе, які росія використала в останніх атаках на українські міста, оснащені європейськими компонентами.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на секретну доповідь, яку Україна відправила урядам G7.

У ГУР розповіли, скільки «шахедів» на місяць виробляє росія на своїй територіїРосійська федерація хоче зібрати 6 тисяч дронів-камікадзе до літа 2025 року, проте плани окупантів поки що не збігаються з реальними показниками. Про це заявив представник ГУР Андрій Юсов.

У 47-сторінковому документі, відправленому у серпні, йдеться, що за три місяці на Україну було здійснено понад 600 нальотів із використанням безпілотників, які містили західні технології.

Так, у безпілотнику Shahed-131 було виявлено 52 електричні компоненти західних компаній, а в моделі Shahed-136 – 57.

П'ять європейських компаній, включно з польською філією британської транснаціональної корпорації, названі виробниками виявлених компонентів. Крім того, серед виробників є фірми зі штаб-квартирами у США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді та Японії.

У доповіді зазначається, що немає припущень про будь-які порушення з боку західних компаній, чиї компоненти були використані: «Іранське виробництво БПЛА адаптувалося та переважно використовує доступні комерційні комплектуючі, постачання яких погано чи взагалі не контролюється». Майже весь імпорт до Ірану надходить із Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Ріки.

Серед запропонованих західним союзникам дій – від яких вони, ймовірно, відмовляться – «ракетні удари по заводах із виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в росії».

«Вищезазначене може бути здійснене Силами оборони України, якщо партнери нададуть необхідні засоби ураження», – наголошується у документі.

Нагадаємо, наприкінці березня українські розвідники оприлюднили результати вивчення трофейних іранських безпілотників та вперше показали їхню начинку.

Дослідження британської організації показало, що іранські дрони сконструйовані завдяки вкраденим західним технологіям.

У РНБО підтвердили, що у «шахедах» знайшли деталі із країн, які є союзниками України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: