Путін чує «голоси» про бажання переговорів: скільки разів він згадував про них за останній рік

Читать на русском

Володимиру путіну здалося, що у України з'явилося бажання розпочати переговори з росією: під час поїздки до Китаю він розповів про «голоси» відповідальних за зовнішню політику осіб, які закликають вирішувати проблеми мирним шляхом. Проте останнім часом ніхто із військово-політичного керівництва України такого бажання не озвучував. Президент Володимир Зеленський говорив, що для переговорів зараз поганий момент. Такої думки дотримуються й союзники України і, за словами глави МЗС Дмитра Кулеба, тема переговорів відсутня на всіх рівнях. Проте путін почув зворотне і заявив, що Україна має скасувати указ про неможливість проведення переговорів з ним. «Слово і діло» вирішило підрахувати, скільки разів після появи цього указу російський диктатор згадував про переговори.

Путіну почулося, що Україна хоче переговорів. Ми підрахували, скільки разів російський диктатор говорив про переговори за останній рік.
Путін про переговори з УкраїноюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Торік у вересні, коли росія готувалася анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області, Володимир Зеленський попередив, що це закриє будь-яку можливість переговорів.

Оголошуючи про анексію українських областей, володимир путін закликав «київський режим негайно припинити вогонь» і повернутися за стіл переговорів. Після цього Зеленський ухвалив рішення РНБО, в якому констатується неможливість проведення переговорів із путіним.

Минулого жовтня путін двічі згадував про мирні переговори. Зокрема, російський президент скаржився, що у влади України зникло бажання вести переговори після «жесту доброї волі» рф – відведення військ з-під Києва. Але росія, за його словами, для цього завжди є відкритою.

У листопаді заяв про переговори не було, а в грудні путін знову двічі говорив про таку можливість. Знову нарікав, що Україна «сама собі заборонила переговори». «Усі конфлікти, всі збройні конфлікти закінчуються так чи інакше якимись переговорами на дипломатичному треку – а ми й ніколи не відмовлялися. Це керівництво України саме собі заборонило вести переговори. Це вже виглядає дещо незвичайно, дивно навіть, я сказав би. Проте рано чи пізно, звичайно, будь-які сторони, які перебувають у стані конфлікту, сідають та домовляються. Чим швидше це усвідомлення прийде до тих, хто нам протистоїть, тим краще», – сказав путін.

Через кілька днів він повторив, що росія, на відміну від її опонентів, не відмовляється від переговорів і готова домовлятися з усіма учасниками.

Цього року путін мовчав на тему переговорів до приїзду до росії Сі Цзіньпіна, проте потім говорив про це три дні поспіль. У статті у китайському виданні він написав, що росія «відкрита до політико-дипломатичного врегулювання української кризи». Потім він говорив про це лідеру Китаю.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

Знову двічі про переговори путін згадував у червні, коли розпочався контрнаступ України. На зустрічі з військовими кореспондентами президент рф заявив, що «Україна викинула всі домовленості», досягнуті в Стамбулі навесні 2022-го.

Цю саму тезу він озвучив на зустрічі з африканськими лідерами, які приїхали до росії. «Але після того, як ми, як і обіцяли, відвели війська від Києва, київська влада, як зазвичай роблять їх господарі, викинула це все на звалище історії, скажімо так акуратно, і постараюся інтелігентно висловлюватися. Вони відмовилися від цього. Де гарантії, що вони й надалі не відмовлятимуться від якихось інших домовленостей? Але і в цих умовах ми ніколи не відмовлялися від переговорів», – заявив диктатор.

У липні путін тричі згадував про переговорний процес. Зокрема, знову закликав скасувати указ, який їх «забороняє».

Ще три рази про переговори путін говорив у вересні і вже двічі у жовтні. При цьому 15 вересня путін на зустрічі з Олександром Лукашенком сказав, що не чує «з того боку» про бажання розпочати мирний процес: «Ось я говорю, а з того боку ми чогось не чуємо. Зрештою, танго – це, звичайно, добре… Я думаю, що для України важливо гопак не забути. Ось це важливо, бо так будуть весь час під чужу музику та під чужу дудку танцювати. А танцювати, до речі, так чи інакше всім доведеться бариню ну чи в кращому разі козачка». А за місяць уже про таке бажання він почув.

Нагадаємо, цього року Володимир Зеленський мінімум тричі – у січні, травні та вересні – говорив, що не розглядає варіант переговорів із росією.

У серпні міністр закордонних справ Дмитро Кулєба заявив, що прямих переговорів президента України з путіним не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: