Ми ніколи не побачимо Зеленського та путіна за одним столом переговорів – Кулеба

Читать на русском
Путін не є партнером для переговорів, він скоїв занадто багато серйозних злочинів, заявив Кулеба. За його словами, за одним столом путіна та Зеленського ми не побачимо.
Фото: МЗС

Прямих переговорів президента України Володимира Зеленського з російським диктатором володимиром путіним не буде. Переговори з росією можливі, але після виведення військ із України.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю Corriere della Sera.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

«Ні. Путін не партнер (для переговорів – ред.). Він скоїв дуже багато дуже серйозних злочинів. Є й інші дипломатичні засоби вести переговори побічно. Але нам ясно, що ми ніколи не зможемо побачити путіна та Зеленського за одним столом», – сказав Кулеба.

За його словами, Україна зможе вести переговори з росією після виведення її військ із нашої території, але не з путіним. «Ця мета може бути досягнута за допомогою суміші війни та дипломатії. Наші генерали займаються першими, їхнє завдання підштовхнути росіян до відступу і дати зрозуміти, що краще говорити, ніж битися. Я дбаю про дипломатію та діалог, коли це можливо», – зазначив міністр.

На запитання, чи можна розпочати переговори до виведення російських військ, Кулеба відповів: «Це залежить від обставин. Ми не віримо росіянам на слово, жодна розсудлива людина не повірить. Перед виводом (військ – ред.), ми хотіли б переконатися, що це серйозно, а не фінт, щоб потім повернутися та атакувати. Я розумію ці питання та їхню логіку, але не можу дати однозначних відповідей, тому що їх не існує, на карту поставлено життя мільйонів людей».

Говорячи про те, з ким можна вести переговори якщо не з путіним, міністр навів приклад зернової угоди: її було укладено за посередництва ООН та президента Туреччини, а між Україною та росією прямої угоди не було.

«Нам потрібний певний творчий потенціал, щоб знайти рішення. Ми шукатимемо їх будь-якими способами, але на даний момент умови відсутні: росія продовжує нападати на нас, вона віддає перевагу війні, а не миру», – додав він.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, президент ОАЕ планує організувати зустріч Зеленського із путіним.

На початку року Зеленський заявив, що не зацікавлений у зустрічі з володимиром путіним для мирних переговорів.

У травні він знову підтвердив, що варіант переговорів із президентом росії більше не розглядає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: