ПАРЄ назвала росію де-факто диктатурою і закликала більше не визнавати легітимність путіна

Читать на русском
ПАРЄ закликала визнати путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну, а також констатувала, що росія стала де-фактором диктатурою.
Фото: AFP

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала держави-члени визнати володимира путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну та припинити всі контакти з ним, за винятком гуманітарних та з метою досягнення миру.

Про це повідомляє пресслужба органу.

Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росіїНайдовша війна путінської росії триває понад 14 років, найкоротша тривала 9 днів. Більше – на інфографіці.

Путін безперервно перебуває при владі з 2000 року. Поправки до конституції росії, внесені в липні 2020-го, уможливили його президентство до 2036 року. У поєднанні з репресіями проти внутрішніх опонентів та вторгненням в Україну, це свідчить про безконтрольність президентської влади.

«Абсолютна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого перебування на посту у поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила росію на де-факто диктатуру», – йдеться у резолюції.

Російська агресія проти України є свідченням того, що ця диктатура становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності сусідів.

Крім того, ПАРЄ підтвердила свою підтримку створенню спеціального міжнародного кримінального трибуналу, щоб притягнути до відповідальності керівництво росії та путіна.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав резолюцію ПАРЄ «потужною». «Понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів усередині та за межами країни. ПАРЄ також закликала всі держави Ради Європи визнати путіна нелегітимним після закінчення нинішнього терміну», – написав він у X.

Зазначимо, рік тому ПАРЄ також ухвалила резолюцію на підтримку України та визнала російський режим терористичним.

Нагадаємо, у листопаді 2022-го Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: