Індекс демократії: рф показала найбільший регрес серед усіх країн і набуває рис диктатури

Читать на русском

Росія втратила одразу 22 позиції у рейтингу демократії та рухається у бік диктатури. Оцінка України трохи знизилася через воєнний стан та обмеження прав і свобод.
Ілюстративне фото

Майже половина населення світу (45,3%) живе за умов тієї чи іншої форми демократії, тоді як більше третини (36,9%) живе за умов авторитарного правління.

Щорічне дослідження «Індекс демократії» оприлюднила група Economist Intelligence Unit (EIU), яка є аналітичним підрозділом британського журналу The Economist

Дослідження оцінює стан демократії у 167 країнах на основі п'яти показників з максимальною оцінкою 10 балів: виборчий процес та плюралізм, функціонування уряду, участь у політичному житті, демократична політична культура та громадянські свободи.

За даними аналітиків, найбільший демократичний занепад серед усіх країн світу зафіксований у росії: країна опустилася відразу на 22 позиції у рейтингу до 146-го місця. Жорсткий контроль держави над засобами масової інформації та придушення антивоєнних протестів призвели до рекордно низького показника 2,28.

«Росія вже довгий час перебуває на траєкторії відходу від демократії і зараз набуває багатьох характерних рис диктатури», – зазначили в EIU.

Україна знаходиться на 87-му рядку в рейтингу як «гібридний режим». Оцінка демократії у країні знизилася порівняно з 2021 роком з 5,57 до 5,42. Група аналітиків зазначила, що внаслідок запровадження воєнного стану в країні обмежуються права та свободи громадян, політичних партій та ЗМІ, і такі надзвичайні заходи неминуче призвели до зниження рівня демократії.

«Український опір російському вторгненню є демонстрацією того, як прості люди готові боротися та захищати принципи національного суверенітету та самовизначення. Якщо росії не вдасться перемогти Україну, Україна буде в кращому становищі для побудови демократичної держави, ніж будь-коли за останні 30 років. Оцінка України за категоріями функціонування уряду, політична участь та політична культура покращується», – йдеться у доповіді.

До десятки найдемократичніших країн світу увійшли Норвегія, Нова Зеландія, Ісландія, Швеція Фінляндія, Данія, Швейцарія, Ірландія, Нідерланди, Тайвань. Замикають рейтинг Північна Корея, М'янма та Афганістан.

Аналітики зазначили, що Західна Європа, де розташовані вісім із десяти найкращих за індексом демократії країн, стала єдиним регіоном, у якому у 2022 році зафіксовано помітне покращення ситуації.

Нагадаємо, експерти прогнозують розпад росії або перетворення на failed state до 2033 року.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінилися позиції України у міжнародних рейтингах у 2022 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: