У якому віці вмирали диктатори

Читать на русском

Як і багато диктаторів, володимир путін мало довіряє своєму оточенню і відчуває патологічний страх за своє здоров'я – свідченням цього є обов'язковий карантин, який навіть зараз мають відсидіти чиновники перед зустріччю з президентом. Але все ж таки російський президент смертний, і поки залишається гадати яким буде його кінець – можливо він помре у в'язниці, чекаючи вироку за свої злочини, як Слободан Мілошевич, або ж на нього чекає доля Муаммара Каддафі. «Слово і діло» пропонує згадати, у якому віці та від чого помирали диктатори XX століття.

Найдовше з диктаторів XX століття прожив президент Чилі Августо Піночет, який прийшов до влади внаслідок військового перевороту. Він помер у віці 91 року через серцеву недостатність.

Трохи менше – 90 років прожив Фідель Кастро. Офіційно причину його смерті не оголошували, але в останні роки життя у нього, за деякими даними, був рак та хвороба Паркінсона. Окрім того, він переніс інсульт.

З природних причин у 87 років помер колишній президент Аргентини Хорхе Рафаель Відела. Останні роки він провів у в'язниці, де він відбував довічний термін за злочини проти людяності.

У віці 82 років від серцевої недостатності померли Франсіско Франко (Іспанія), Кім Ір Сен (Північна Корея), Мао Цзедун (Китай).

Португальський диктатор Антоніу Салазар прожив 81 рік і помер через серцево-судинну недостатність.

Президент Уганди Іді Амін помер у 78 років через ниркову недостатність, президент ЦАР Жан-Бедель Бокасса – у 75 років через серцеву недостатність. Причиною смерті Йосипа Сталіна став крововилив у мозок, коли йому було 73 роки. Прем'єр-міністр Камбоджі Пол Пот помер у 72 роки через серцеву недостатність.

Румунського диктатора Ніколає Чаушеску розстріляли у віці 71 року. У 69 років померли одразу кілька диктаторів – Кім Чен Ір, Муаммар Каддафі, Саддам Хусейн та Рафаель Трухільо. З них лише керівник КНДР помер своєю смертю: Каддафі було вбито під час громадянської війни, Хусейна повісили, а Трухільо загинув унаслідок замаху.

Колишній президент Сербії Слободан Мілошевич помер у віці 64 років у в'язниці в Гаазі, не дочекавшись вироку трибуналу – через серцеву недостатність.

Фашистському диктаторові Беніто Муссоліні, коли його розстріляли, був 61 рік. Адольф Гітлер вчинив суїцид у віці 56 років, президента Екваторіальної Гвінеї Франсіско Масіаса Нгема було розстріляно в 55 років.

Раніше «Слово і діло» зібрало різні версії того, чим може бути хворий володимир путін.

З інфографіки можна дізнатися, в яких державах перші особи перебувають при владі понад 10 років.

Нагадаємо, ми також писали, кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: