Скільки іноземних добровольців та з яких країн загинули на війні в Україні

Читать на русском

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україні було створено Інтернаціональний легіон, у складі якого є добровольці з 55 країн світу. Інформація про точну кількість бійців є конфіденційною. Україна також не розкриває дані про втрати ні серед своїх громадян, ні серед іноземців. «Слово і діло» з відкритих джерел зібрало інформацію про те, скільки добровольців та з яких країн загинули за Україну.

Скільки іноземних добровольців та з яких країн загинули на фронті під час повномасштабної війни – на інфографіці.
Загиблі іноземні добровольціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За інформацією ЗМІ, з початку повномасштабної війни в Україні загинуло понад 50 добровольців із Грузії. Одними з перших жертв стали Давид Ратіан та Гіа Беріашвілі – вони загинули у березні 2022-го під Ірпенем.

Понад 40 білорусів загинули на фронті в Україні. Нагадаємо, що у складі Інтернаціонального легіону на початку війни білоруси сформували окремий полк імені Кастуся Калиновського.

У липні стало відомо про загибель одразу чотирьох добровольців з батальйонів «Литвин» та «Волат». У червні під Лисичанськом загинула група білоруських добровольців, ще частина – потрапили у полон. Торік у травні загинув командир роти батальйону Кастуся Калиновського Павло «Волат».

У боротьбі проти російської агресії загинуло близько 30 громадян США. Видання The Washington Post писало про історії деяких із них. Наприклад, у лютому цього року загинув 28-річний Ендрю Пітерсгиб, який раніше служив в американській армії.

У травні на Бахмутському напрямку загинув 45-річний Нік Меймер, який двадцять років служив в армії США, а потім викладав англійську в Іспанії. Також у Бахмуті, евакуюючи мирних громадян, загинув відставний сержант морської піхоти 26-річний Купер Т. Ендрюс.

На початку повномасштабної війни загинув 50-річний Грейді Курпасі, який встиг повоювати під Києвом та на півдні України.

Серед загиблих добровольців – понад 20 громадян Азербайджану. Останні загиблі, про яких відомо – 48-річний Захір Ракімор, який помер від поранень під Бахмутом, а також Тарлан Османов, який у червні отримав смертельне поранення під Лиманом.

Відомо про понад 10 загиблих на війні в Україні британців. У серпні на сході загинув 22-річний Семюель Ньюї, у вересні було підтверджено смерть 31-річного британця Джордана Чедвіка, якого знайшли зі зв'язаними руками в одній із водойм.

Крім того, серед загиблих іноземних добровольців є громадяни Польщі та Франції. У березні загинули одразу три польські добровольці за тиждень, один із них – командир взводу Міхал в Інтернаціональному легіоні, який воював в Україні з квітня 2022-го.

Минулого року в Україні загинули поляки Томаш Валентек, Януш Шеремета, Кшиштоф Тіфель та Даніель Штібер.

Нагадаємо, на початку року Верховна Рада уточнила порядок проходження військової служби іноземцями.

Раніше президент Володимир Зеленський дозволив іноземним воїнам-добровольцям упродовж особливого періоду продовжувати контракти до 10 років.

На інфографіці «Слово і діло» – скільки осіб за час повномасштабної війни отримали звання «Герой України» прижиттєво та посмертно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: