Рада уточнила порядок проходження військової служби іноземцями

Читать на русском
Законопроект прийнято у другому читанні. Він передбачає внесення змін до низки законів України.

Верховна рада на засіданні 12 січня визначила порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх військових формуваннях.

Законопроект №8098 у другому читанні підтримав 321 народний депутат, повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.

В Україні нові правила військового обліку: що змінилосяНові правила взяття на військовий облік – хто має стояти на обліку, які обов'язки у військовозобов'язаних та резервістів, правила обліку військовозобов'язаних за кордоном, прийом на роботу та навчання.

За його словами, раніше ухвалювалася низка законів, якими встановлювалися підстави та порядок проходження служби іноземними громадянами та особами без громадянства України, а також про надання цим особам правових підстав для перебування на території України.

Однак при внесенні змін до законодавства вказувалися лише ті підрозділи, які підпорядковуються ЗСУ та не включили утворені при Нацгвардії України підрозділи. Саме таким підрозділом є полк «Азов», де служить багато іноземних громадян. У зв'язку з цим військовослужбовці-іноземні громадяни, які проходять службу, зокрема, в полку «Азов», не мають змоги легально перебувати на території України і в майбутньому не зможуть отримати українське громадянство.

Законопроект №8098 передбачає внесення відповідних змін до законів «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Про імміграцію, «Про військовий обов'язок та військову службу», «Про Національну гвардію України».

Нагадаємо, в Україні набув чинності новий порядок взяття на військовий облік. Тепер призовникам потрібно ставати на облік із 16, а не з 17 років. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше ми писали про те, які категорії чоловіків можуть виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: