Як швидко знаходять коригувальників та виконавців кривавих російських терактів

Читать на русском

Росія вчинила черговий теракт, вбивши одразу понад 50 людей у невеликому селі Гроза Харківської області. Ракетного удару було завдано по кафе-магазину, де в цей момент проходили поминки за українським військовим. З огляду на те, що удар був дуже точним – по невеликій будівлі, де було багато людей – у Міністерстві внутрішніх справ припускають, що серед місцевих міг бути коригувальник. «Слово і діло» вирішило перевірити, як швидко після масштабних атак правоохоронці знаходили коригувальників чи безпосередньо виконавців.

У МВС підозрюють, що ракетний удар по кафе у селі Гроза міг хтось навести. На інфографіці – як швидко затримували коригувальників найкривавіших ударів рф.
Затримання виконавців та коригувальників ударів рфСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Один день знадобився Службі безпеки України, щоб затримати коригувальника ракетного удару по кафе у центрі Краматорська 27 червня. Тоді загинуло 13 людей і 65 було поранено.

Як розповіли в СБУ, коригувальником виявився мешканець міста, працівник місцевого газотранспортного підприємства, завербований російським ГРУ. У день атаки він отримав завдання з'ясувати, чи працює кафе і чи є там відвідувачі. Агент провів приховану відеозйомку закладу та припаркованих поряд автомобілів, файли відправив російській розвідці. Після цього було завдано удару.

Крім того, росіянам він мав передавати локації місцевої критичної інфраструктури та об'єктів із масовим скупченням цивільних.

Коригувальник ракетного удару по будівлі Миколаївської обладміністрації був затриманий за 8 днів. Його дії призвели до загибелі 37 осіб та поранення 36. Виявилося, що цей удар (і не лише його) коригував колишній голова окружної прокуратури, який співпрацював із російськими окупантами. Його звинуватили у державній зраді.

На затримання коригувальника удару по Харківській ОДА пішло понад п'ять місяців. Внаслідок атаки 1 березня 2022-го загинуло 29 людей, 35 було поранено.

Вогонь, за даними слідства, навів колишній працівник правоохоронних органів, завербований в 2019 році російською ФСБ. Крім ОДА, за його наведенням було завдано ракетних ударів ще по семи цивільних об'єктах. За успішне виконання завдань агента обіцяли вивезти на територію росії та оформити громадянство.

Через три з половиною місяці після атаки СБУ затримала коригувальника ракетного удару по Яворівському військовому полігону у Львівській області, внаслідок якого загинув 61 військовий та 147 було поранено. За даними правоохоронців, інформацію росіянам передавав колишній працівник КДБ.

У випадку з масштабним ракетним ударом по житловому будинку в Дніпрі, через який загинули 46 людей і 80 було поранено, СБУ за два дні встановила безпосередньо виконавців теракту. До скоєння злочину причетні:

  • командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Олег Тимошин;
  • начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Дмитро Голенков;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Денис Григор'єв;
  • штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Дінар Назиров;
  • Інженер з авіаційного озброєння 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Євген Поцелуєв.

Нагадаємо, комісія ООН із розслідування порушень в Україні не знайшла достатніх доказів для визнання геноциду з боку росії. На інфографіці «Слово і діло» – наймасштабніші за кількістю жертв теракти рф за час вторгнення.

Також наші аналітики відстежили динаміку затримання інформаторів росіян та коригувальників за час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: