Скільки інформаторів рф та коригувальників затримала СБУ за час війни

Читать на русском

З початку повномасштабного вторгнення росії Служба безпеки України затримала сотні ворожих агентів, шпигунів та коригувальників вогню. Як розповідали в СБУ, найбільше коригувальників було виявлено у прифронтових регіонах та Київській області: вони намагаються виявити позиції ЗСУ, блокпости, місця розміщення ППО, об'єктів критичної інфраструктури. Мотиви при цьому різні: серед затриманих є як прихильники «руського миру», так і ті, хто погодився співпрацювати за гроші, в обмін на посаду в окупаційній адміністрації або «гарантії безпеки». «Слово і діло» відстежило динаміку затримання інформаторів росіян та коригувальників за час великої війни.

СБУ щомісяця затримує в середньому близько 30 російських інформаторів та коригувальників вогню. Динаміка – на інфографіці.
Затримання російських агентівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У середньому щомісяця силовики затримують близько 30 російських інформаторів та коригувальників вогню.

На початку повномасштабного вторгнення було затримано більше 50 коригувальників та інформаторів у березні та понад 40 – у квітні. Серед них був, наприклад, коригувальник ракетного удару по аеродрому в Івано-Франківську.

У травні Служба безпеки викрила до 20 інформаторів та коригувальників. Так, було затримано мешканця Львова, який коригував ракетний удар по місту у квітні 2022-го.

Також у Миколаївській області було затримано коригувальника, який передавав росіянам дані про розташування об'єктів «Укроборонпрому». У Херсонській області СБУ провела спецоперацію та виманила з окупованої території колаборанта, який надавав ворогові інформацію про функціонування військових та правоохоронних структур.

У червні минулого року затримали 33 коригувальники та інформатора, у липні – 35, у серпні – 39. Серед затриманих був російський агент, який коригував удари по Яворівському полігону – тоді загинуло понад 60 осіб та більше сотні було поранено.

Крім того, було затримано коригувальника ракетних ударів по міжнародному аеропорту в Кривому Розі. Був російський агент, який здавав українські позиції у Бахмуті; агенти, які готувалися коригувати удари по південних областях та аеродромах Дніпропетровської області; агенти, які збирали розвіддані про об'єкти «Укрзалізниці».

Минулої осені СБУ затримала 31 агента у вересні, 24 – у жовтні та 18 – у листопаді. Так, у Миколаївській області було затримано інформаторів, завданням яких було відстежувати координати ракетних систем HIMARS. У Києві була нейтралізована агентурна група, яка передавала ворогові координати столичних ТЕЦ. В Одесі було затримано агентів, які готували провокації до дня народження путіна.

У грудні СБУ відзвітувала про затримання 7 ворожих агентів. Серед них був агент, який коригував обстріл позицій ЗСУ на південному фронті, а також агент, який передавав окупантам координати об'єктів критичної інфраструктури та соціальних установ на території Лимана.

СБУ затримала коригувальника ракетного удару по КраматорськуСБУ по гарячих слідах затримала агента спецслужб рф, який скоригував російський ракетний удар по кафе у центрі Краматорська 27 червня.

У січні цього року було затримано 27 агентів та коригувальників. На Львівщині викрили агента, який наводив російські ракети на стратегічні підприємства України, у Дніпрі – агента, який коригував удари по ТЕЦ.

Крім того, у Дніпрі затримали кількох агентів, які могли бути причетними до коригування ракетного удару по житловому будинку 14 січня. Тоді загинули майже півсотні мирних мешканців.

У лютому було затримано 27 ворожих агентів. Було затримано агента, який коригував удари по житловому будинку та університету в Харкові 29 січня та 5 лютого.

У березні спецслужби затримали 37 агентів, у квітні – 17, у травні – 26. Було затримано коригувальників ударів по Миколаєву, Краматорську, Одесі; агентів, які розвідували місця розміщення західного озброєння та позиції ППО, шпигунили за керівництвом столичних військкоматів, готували теракти проти командування ЗСУ.

У червні викрили 31 російського агента, серед них був коригувальник удару по центру Краматорська, який припав на кафе – тоді загинуло понад 10 мирних жителів.

У липні та серпні було затримано 21 та 11 інформаторів й коригувальників.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто з українських чиновників після 24 лютого отримав підозру у державній зраді та пособництві.

Також ми писали, кого з українських політиків та чиновників заочно «заарештовували» росіяни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: