Метою України є цьогоріч вийти на початок переговорів щодо членства у ЄС – Зеленський

Читать на русском
Голова держави запевнив, що Україна точно виконає свою частину роботи, а саме сім рекомендацій Єврокомісії.
Офіс президента

Ключова інтеграційна мета України – цього року вийти на рішення про початок переговорів щодо членства нашої держави в Євросоюзі.

Про це глава президент Володимир Зеленський сказав у своєму вечірньому зверненні до нації.

Голова держави запевнив, що Україна точно виконає свою частину роботи, а саме сім рекомендацій Єврокомісії.

«Наша ключова інтеграційна мета – цього року вийти на рішення про початок переговорів щодо членства. І сьогодні я вкотре почув на зустрічах, на перемовинах, що це абсолютно можливо. Україна точно виконає свою частину роботи – сім рекомендацій Єврокомісії. І дуже важливо, щоб була аналогічна готовність до політичного рішення щодо України, щодо початку переговорів і з боку Європейського Союзу, усіх держав-членів», – сказав Зеленський.

Основне зі звернення українського ліера:

  • Сьогодні європейський, євросоюзівський день в Україні. Сьогодні в Києві відбулось виїзне засідання Ради у закордонних справах Євросоюзу. Були всі міністри закордонних справ країн-членів, представники Єврокомісії, Верховний комісар з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель. Дуже продуктивна та змістовна зустріч. Дійсно в інтересах усієї Європи. Сьогодні ми говорили, зокрема, про повноправне приєднання України до ЄС.

  • Ключове, звичайно, наш захист у цій війні, яка є агресією росії не лише проти України як держави, але й проти України як символу того, якою вільною та демократичною може бути Європа.

  • Окремо хочу подякувати всій Італії та особисто пані Джорджі Мелоні, пану міністру закордонних справ Італії за особливо чутливу допомогу, зокрема у відбудові в Одесі: підписано угоду з Італією про відновлення зруйнованого Росією, російською ракетою Спасо-Преображенського собору в Одесі. Як би Росія не руйнувала історію та культуру, Європа здатна все відновити. І в цьому сила Європи, нашої Європи – вільної та солідарної.

  • Хочу подякувати Данії за рішення відкрити в Миколаєві відділення свого Посольства. Це взірцевий приклад патронату над відбудовою регіону й абсолютно ефективний шлях до реалізації наших домовленостей із пані Премʼєр-міністром Данії Фредеріксен. Дякую!

  • Також зустрівся з міністром оборони Естонії. Я вдячний за вже надану підтримку. І це відчутна підтримка. 16 оборонних пакетів від Естонії. Сьогодні обговорили продовження нашої співпраці.

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Говорили про політичну взаємодію. Про шляхи солідарності у Європі та про експорт українського зерна, про підтримку наших фермерів. Дуже важливо, щоб усі у Європі однаково дотримувалися європейських норм і не порушували укладених угод. Це чіткий принцип України, і важливо, щоб такий же принцип був в основі рішень усіх суб’єктів європейської політики.

  • Говорив і з Прем’єр-міністром Іспанії Санчесом. Подякував за принципову оборонну та політичну підтримку. Україна сподівається на результативне головування Іспанії в Раді ЄС. Обговорили й міжнародні заходи, до яких готуємося разом з Іспанією.

  • І ще одна подяка. Наші воїни. 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Виговського, наша славетна «Сімдесятдевʼятка» ДШВ та 128-ма окрема бригада Сил тероборони – дякую вам, воїни, за надзвичайно стійку та ефективну оборону в районах Урожайного, Мар’їнки, Старомайорського.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський входить до числа фаворитів на Нобелівську премію миру-2023.

Раніше повідомлялося, що «Слово і діло» зібрало головні обіцянки Зеленського за останній місяць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: