Україна отримала більше важелів впливу на ядерну безпеку у світі – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна ввійшла до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії на 2023-2025 роки.
Фото: Офіс президента

Україна увійшла до складу Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 2023-2025 роки і має намір докласти всіх зусиль для зміцнення ядерної безпеки й захищеності, а також для посилення ролі МАГАТЕ у світі.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 582 дня повномасштабної війни в Україні.

«Є результат на майданчику МАГАТЕ – Україна увійшла до складу Ради керуючих цієї організації. І це не лише підкреслює нашу міжнародну безпекову роль, а й дає реальні можливості Україні впливати на ухвалення рішень, які обов’язкові для всіх членів МАГАТЕ, для всієї міжнародної спільноти.

Будемо робити все, щоб реалізувати перший пункт нашої Формули миру – ядерну та радіаційну безпеку. Та гарантувати повне звільнення нашої Запорізької атомної станції від російських окупантів та убезпечення України й усієї Європи від російського радіаційного шантажу», – зазначив Зеленський.

Головне зі звернення українського лідера:

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг був у Києві – плідні переговори. Не лише про наш захист зараз, а й про наш стратегічний захист, спільний захист усіх у Європі.

  • Працюємо над тим, щоб був практичний прогрес у питанні про членство в Альянсі.

  • Обговорили сьогодні й роботу нашого формату Ради Україна – НАТО. Те, що можемо зробити, використовуючи цей формат. Хороша зустріч.

  • Провів переговори також з міністром оборони Франції. Сьогодні. А напередодні – з міністром оборони Великої Британії. Ключові партнери. Дуже вагома співпраця, яка вже є, і ще більш вагома, якої можемо досягти.

  • Говорили, зокрема, і про посилення наших воїнів, і про загальну стратегію нашої перемоги у війні. Працюємо і над тим, щоб було спільне виробництво необхідної нам зброї – необхідної і Україні, і нашим партнерам.

  • Готуємось і до того, щоб цей і наступний тижні дали ще результатів для нашої міжнародної роботи, для посилення України. Провів сьогодні кілька відповідних нарад, зокрема важливу нараду із керівниками розвідки. Результати будуть.

«Працюємо, щоб у наших захисників було більше зброї, більше потужної та ефективної зброї! Нашої української зброї. І це буде», – запевнив президент.

Нагадаємо, 28 вересня стало відомо, що Україна увійшла до складу Ради керуючих МАГАТЕ.

Також 28 вересня Київ відвідав генсек НАТО Єнс Столтенберг та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Під час зустрічі Зеленський попросив Столтенберга допомогти Україні із додатковими системами ППО.

Крім того, 28 вересня Зеленський зустрівся із новим міністром оборони Великобританії Грантом Шаппсом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: