Встановлені російські військові, які причетні до підривів складів боєприпасів в Україні та Чехії

Читать на русском
СБУ та ДБР довели причетність російських спецслужб до вибуху на військовому складі у Чехії у 2014 році, а також у Сватовому Луганській області у 2015-му. Командирам, організаторам та виконавцям повідомили про підозру.
Наслідки вибуху складу у СватовомуФото: ДБР

Служба безпеки України та Держбюро розслідувань встановили особи командного складу та співробітників російських спецслужб, які причетні до диверсій на військовому складі у Чехії у 2014 році та у Сватовому Луганській області у 2015 році.

Про це повідомляють пресслужби правоохоронних органів.

Встановлено 6 російських генералів, які віддавали накази про захоплення Харківської областіВони віддавали накази російським військам щодо прориву державного кордону України та штурм населених пунктів Харківської області у лютому.

Підозри за ст. 113 Кримінального кодексу (диверсія) оголошено:

  • колишньому начальнику головного управління генерального штабу збройних сил рф Ігорю Сергуну (очолював відомство до 2016 року),
  • колишньому охоронцеві путіна Олексію Дюміну, який з 2013 до 2015 року обіймав посаду начальника сил спеціальних операцій російського ГРУ,
  • командувачу сил спеціальних операцій збройних сил рф генерал-майору Валерію Флюстікову,
  • командиру «161 Центру підготовки фахівців особливого призначення» головного управління генерального штабу збройних сил рф генерал-майору Андрію Авер'янову.

Також підозри отримали понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців диверсії з-поміж російських спецслужб. Серед них є всесвітньо відомі любителі «Солберських шпилів» Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін.

Правоохоронці встановили, що у 2015 році за вказівкою Кремля російські спецслужби організували вибух на військовому складі у Сватовому Луганській області. «За даними слідства, для підриву арсеналу російські спецназівці задіяли комплекс радіоелектронної боротьби Леєр-3 із трьома дронами Орлан-10. 29 жовтня 2015 року це озброєння було переміщене із тимчасово окупованого Донецька на передові позиції бойовиків «Л/ДНР» у районі Первомайська Луганщини. Звідти агресор запустив дрони у напрямку складу ЗСУ у Сватовому. Під час наближення до об'єкту російські безпілотники скинули на нього запальні гранати з парашутною системою. Внаслідок ворожого влучення на складах сталася детонація всього запасу боєприпасів, що зберігався там», – розповіли в ДБР.

Також у взаємодії з чеськими органами вдалося встановити причетність росіян до підриву складу із озброєнням у місті Врбетице в Чехії у 2014 році – таким чином Кремль намагався послабити оборонний потенціал східного флангу НАТО та розхитати внутрішньополітичну обстановку у Центральній Європі.

Наразі відпрацьовується версія про причетність цієї групи до вибухів на інших військових складах в Україні та за кордоном.

Нагадаємо, в уряді Чехії ще влітку 2021 року заявили, що до вибухів боєприпасів на складах у Врбетице причетні російські спецслужби. На початку 2022-го канцелярія президента помилково знищила секретний документ про вибухи – там фігурували імена агентів ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мишкіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: