СБУ оголосила про підозру Кадирову та двом його соратникам

Читать на русском
Рамзан Кадиров, повідомили у СБУ, у лютому-березні особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій в Україні, віддавав накази, заслуховував звіти та доповіді керівників спецпідрозділів.

Служба безпеки України оголосила про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу голові чеченської республіки росії Рамзану Кадирову.

Крім того, підозру отримали: Данііл Мартинов – заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії росії у чеченській республіці; Хусейн Межидов – командир тактичної групи 249-го окремого моторизованого батальйону «Південь» 46-ї окремої бригади оперативного призначення північно-кавказького округу військ національної гвардії рф.

Як повідомили у СБУ, у лютому-березні Кадиров особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій цих підрозділів, віддавав накази, заслуховував звіти та доповіді їхніх керівників.

Розвідка опублікувала список «кадирівців», що воювали в УкраїніУ військовому вторгненні в Україну брали участь близько 2,5 тис. бойовиків з Чечні, завданням яких було створити геноцид українського народу.

Данііл Мартинов, який відповідає за підготовку особистої охорони Кадирова, 5 березня особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату із геріатричним відділенням.

«За його наказами: було взято в заручники майже 500 осіб (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві мешканці), з поміж яких – більше сотні лежачих хворих; підходи до будівлі були заміновані, а сам інтернат перетворено у вогневу позицію окупантів. За наказом ще одного наближеного до голови Чечні Хусейна Межидова у період з 25 лютого по 13 березня відбулося незаконне захоплення у заручники та утримування у підвалах багатоповерхівок майже двох сотень мешканців Гостомеля. Серед потерпілих – жінки, люди похилого віку та неповнолітні діти. Тих полонених, хто, не витримавши нелюдських умов тримання (сирість, холод, нестача води, їжі та медикаментів), помирав, «хоронили» тут же, поблизу будинку», – розповіли правоохоронці.

Мартинова та Межидова звинувачують в утриманні цивільних, порушенні правил поводження з цивільним населенням та у використанні їх як «живого щита». Межидів також звинувачується у пограбуванні цивільних осіб та об'єктів.

Кадирову оголосили про підозру за трьома статтями УКУ:

  • ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);

  • ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);

  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію рф проти України, розпочату у 2014 році).

Данііл Мартинов і Хусейн Межидов звинувачуються у порушенні законів та звичаїв війни, жорстокому поводженні з військовополоненими чи цивільним населенням.

Нагадаємо, у квітні Кадиров обіцяв «захопити Київ та інші міста».

У липні співробітникам полку поліції спецпризначення у Чечні змінили шеврони – замість звичайних нашивок із позначенням приналежності до того чи іншого підрозділу, на їхніх спинах з'явилися написи «На Київ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: