Вибухи у Врбетиці: в Чехії випадково знищили секретний звіт

Читать на русском
Канцелярія президента Чехії Мілоша Земана помилково знищила секретний документ про вибухи у Врбетиці у 2014 році - поліція вже розпочала перевіряти обставини знищення документа.
РИА Новости

Канцелярія президента Чехії Мілоша Земана помилково знищила секретний документ про вибухи у Врбетиці у 2014 році - поліція вже розпочала перевіряти обставини знищення документа.

Про це повідомляє Радіо Прага у суботу, 29 січня.

У документі містилися дані про причетність до вибухів, у результаті яких загинуло двоє осіб та були завдані величезні фінансові збитки, агентів російської військової розвідки ГРУ.

Вибух на складі боєприпасів: чому Чехія та РФ взаємно вислали дипломатів і до чого тут УкраїнаЩо стало причиною дипломатичного конфлікту Чехії та Росії і до чого тут Україна, розбиралось Слово і діло.

Секретний документ, у якому фігурують імена двох агентів ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, також пов'язаних зі справою про спробу отруєння у Великій Британії отрутою типу Новачок Сергія Скрипаля, було знищено випадково разом із деякими іншими документами.

Про знищення документа чеською контррозвідкою поліція дізналася під час перевірки дотримання резиденцією президента режиму роботи з даними.

Вибухи у військовому комплексі в чеському Врбетиці відбулися 16 жовтня та 3 грудня 2014 року, що спричинило знищення складів №16 та №12. Загинуло двоє осіб.

Нагадаємо, у квітні Чехія ухвалила рішення про висилку з території країни одразу 18 російських дипломатів, яких вважають співробітниками спецслужб, які працюють під дипломатичним прикриттям. При цьому Чехія звинуватила Росію в причетності до вибухів на військових арсеналах у місті Врбетіце у 2014 році, де зберігалася зброя, призначена для постачання в Україну.

Пізніше президент Чехії Мілош Земан прокоментував можливу участь російських агентів у вибуху складу у Врбетиці і озвучив дві версії трагедії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: