Іранські дрони, що використовує рф, побудовані за допомогою вкрадених західних технологій – дослідження

Читать на русском
Експерти знайшли в іранських безпілотниках, які рф використовувала проти України, двигун, сконструйований на німецькій технології.
Фото: CNN

Іранські безпілотники, які росія використовує проти України, сконструйовані завдяки вкраденим західним технологіям.

Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на британську організацію Conflict Armament Research, яка займається дослідженням компонентів зброї.

Експерти встановили, що безпілотники Shahed-136, продані росії Іраном, оснащені двигуном, заснованим на німецькій технології – Тегеран незаконно отримав її майже 20 років тому.

Атаки дронів-камікадзе: скільки іранських «Шахедів» збили ЗСУУкраїна збила понад 500 іранських дронів-камікадзе з моменту їх першого застосування росією. Динаміка знищення Шахедів – на інфографіці.

Організація у період з листопада до березня вивчила компоненти 20 безпілотників та боєприпасів іранського виробництва, виявлених в Україні.

Вдалося підтвердити, що двигун Shahed-136 був перепроектований іранською компанією Oje Parvaz Mado Nafar, відомою як Mado (вона відіграє вирішальну роль у великій індустрії безпілотних літальних апаратів Ірану).

Конструкція двигунів безпілотника Mado, зазначає телеканал, говорить про інтенсивні зусилля Ірану, які він зробив 20 років тому, щоб отримати західні технології для своїх безпілотників та ракет в умовах міжнародних санкцій.

В 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. Через три роки іранський інженер на ім'я Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія – це Mado – побудувала двигун БПЛА.

За даними Conflict Armament Research, компанія, ймовірно, намагалася приховати свою роль у створенні Shahed. Експерти виявили, що оригінальні серійні номери компонентів безпілотників, знайдених в Україні, були стерті, очевидно, у спробі приховати їхнє походження.

Серед інших західних компонентів, придбаних та скопійованих Іраном, є деталі ракет чеського виробництва.

Нагадаємо, у березні українські розвідники оприлюднили результати вивчення трофейних іранських безпілотників та вперше показали їхню начинку.

ЗМІ також повідомляли, що Іран та росія просуваються в реалізації плану будівництва заводу з виробництва безпілотників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: