Російська зброя взагалі не російська: експерти знайшли в ній 650 унікальних іноземних компонентів

Читать на русском
Велика частина з компонентів, які виявили експерти, виготовлена вже після того, як проти росії ввели санкції і є для російського озброєння критичною
Ілюстративне фотоReuters

Сучасне російське озброєння з величезною натяжкою може називатися російським. У ньому застосовуються сотні й сотні критично важливих компонентів, які постачаються іноземними компаніями - в тому числі західними та в обхід санкцій.

Про це повідомляє Conflict Armament Research з посиланням на висновки експертів, які вивчили зразки російського озброєння.

Після вторгнення під санкції РНБО потрапили лише 3 компанії російського ВПК – StateWatchБільшість санкцій РНБО стосуються російських вишів та їхніх співробітників. Санкції до компаній російського військово-промислового комплексу майже не застосовувалися.

Експерти вивчили залишки російських ракет «Калібр», Х-59, Х-101, коректованих боєприпасів для РСЗВ типу «Торнадо» та інші. Всі вони містять материнські плати та чіпи, які вироблені за кордоном. Імпортна електроніка також знайдена в бортових системах ракет Х-101 та ударних вертольотів Ка-52.

Таким чином, сказано у висновках групи, сучасне російське озброєння залежить від західного імпорту, причому ця залежність у низці випадків критична. Звичайно, крім західних компаній постачання ведуться також з Азії, але факт є факт - експерти змогли ідентифікувати 650 компонентів виробництва європейських, американських та азіатських компаній.

При цьому експерти вирішили публічно не згадувати назви компаній, щоб уникнути скандалу - оскільки компанії, судячи з усього, неодноразово порушили санкції, що діють ще з 2014 року; чимало з 650 ідентифікованих компонентів були виготовлені після 2014 року, а деякі - взагалі у 2021 році.

Нагадаємо, раніше західні ЗМІ також писали, що найкраща російська зброя, яка застосовується окупантами в Україні, містить чимало низькотехнологічних компонентів, а також багато імпортних деталей. Таким чином, фактично російська зброя російською не є.

При цьому ще в травні українська розвідка отримала докази застосування росією у виробництві озброєння та військової техніки американської мікроелектроніки різних видів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: