Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МП

Читать на русском

Наприкінці минулого року СБУ почала проводити обшуки у монастирях УПЦ московського патріархату та оголошувати підозри священикам у злочинах проти державності. Однак на державному рівні рішення про заборону діяльності УПЦ МП в Україні не ухвалено: є законопроєкти, але, як заявив голова Верховної ради Руслан Стефанчук, немає потрібної кількості голосів. Водночас соціологічні опитування показують, що українці здебільшого підтримують заборону МП. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

За даними соціологічного опитування, проведеного Gradus Research до повномасштабної війни, 55% українців позитивно ставилися до ідеї заборонити УПЦ МП у країні. Негативно ставилися 13%, нейтрально – 10%, 22% – не визначились.

У серпні 2022-го Центр Разумкова та «Демократичні ініціативи» провели спільне опитування щодо ролі УПЦ МП у війні. Більше половини опитаних (51,8%) відповіли, що діяльність цієї церкви сприяє російській агресії, 37,1% – було важко відповісти однозначно.

Наприкінці року, коли зайшла мова про можливу заборону УПЦ МП на законодавчому рівні, 54% українців підтримували заборону. Ще 24% виступали за державний нагляд, а 12% – за невтручання. Це дані КМІС.

Опитування, проведене цими соціологами у травні-червні, показало, що вже більше двох третин українців хочуть заборони УПЦ МП (66%). Поменшало тих, хто виступає за державний нагляд (19%) і за політику невтручання (6%).

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський провів спеціальне засідання РНБО, на якому Кабміну було доручено розробити законопроєкт про неможливість діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в росії релігійних організацій. Законопроєкт було внесено до Верховної ради 19 січня: він передбачає неможливість діяльності в країні релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться у державі-агресорі.

До цього на сайті президента набрала голоси петиція із вимогою заборонити УПЦ московського патріархату.

Рішення заборонити УПЦ МП або припинити з нею договір оренди було ухвалено місцевою владою, зокрема у Львівській, Рівненській, Волинській, Житомирській, Вінницькій, Чернівецькій та Закарпатській областях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: