Україна запровадить ембарго на низку польських продуктів – Мінекономіки

Читать на русском
Україна вирішила обрати такий крок із запровадження ембарго, аби переконати Варшаву зробити крок назад і погодитися на розроблений у співпраці з Євросоюзом механізм ліцензування торгівлі зерном.
Фото: Rzeczpospolita

У відповідь на заборону імпорту зерна, найближчими днями Україна запровадить ембарго на деякі фрукти і овочі з Польщі. А саме: на цибулю, помідори, капусту і яблука.

Про це заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка повідомляє у коментарі виданню Rzeczpospolita.

Проти яких країн Україна подавала позови до Світової організації торгівліПроти яких країн і з якого приводу Україна подавала позови до Світової організації торгівлі – на інфографіці.

Згідно зі словами Качки, Україна вирішила обрати такий крок із запровадження ембарго на цибулю, помідори, капусту і яблука з Польщі, аби переконати Варшаву зробити крок назад і погодитися на розроблений у співпраці з Євросоюзом механізм ліцензування торгівлі зерном, за який відповідатиме Україна.

«Головна причина для нас полягає у тому, аби довести, що Польща не має права запроваджувати такі заходи», - заявив заступник міністра.

Представник Мінекономіки наголосив, що зусилля Києва спрямовані не на погіршення відносин з Польщею, а на те, щоб розробити цивілізовані методи урегулювання диспутів.

Качка зазначив, що Україна після п'яти місяців перемовин втратила надію щодо врегулювання питань навколо української сільськогосподарської продукції. Саме тому 18 вересня український уряд подав позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Словаччини та Угорщини. Наразі український уряд не отримав відповіді Польщі.

«З самого початку ми не погоджувалися на заборону експорту. Для нас важливо рухатися в правильному напрямку, що означає ведення діалогу з Європейською комісією, як з інституцією, відповідальною за міжнародну торгівлю. У нас також є координаційна платформа. Польща залучена до цього процесу. Тому ми маємо виправдані очікування, що закінчення терміну дії заборони на експорт зерна, у тому числі заходів, запроваджених Україною, буде прийнято усіма країнами-членами. Таким чином, цей позов не спрямований проти Польщі. Йдеться про можливість застосування таких заходів», - зазначив він.

Нагадаємо, Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини через запровадження цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції.

У відповідь три країни вирішили бойкотувати роботу координаційної платформи з Європейською комісією щодо імпорту українського зерна.

Водночас, Україна пропонує Євросоюзу та країнам-сусідам компромісний сценарій щодо ввезення своєї аграрної продукції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: