Проти яких країн Україна подавала позови до Світової організації торгівлі

Читать на русском

Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Польщі, Угорщини та Словаччини за односторонню заборону на ввезення аграрної продукції. Через такі дії сусідів експортери зазнають значних збитків, у чому Україна бачить порушення міжнародних зобов'язань. Ще один аргумент – односторонні дії країн Євросоюзу є неприйнятними, оскільки всі члени блоку мають спільно координувати торговельну політику. Україна має успішні кейси у СОТ, але низка суперечок ще залишається неврегульованою. «Слово і діло» розібралося проти яких країн і чому Україна подавали позови у 2014-2023 роках.

З початку війни Україна подала до Світової організації торгівлі кілька позовів проти росії.

У 2015 році Україна через СОТ ініціювала врегулювання суперечки з росією у справі щодо обмеження імпорту залізничного рухомого складу, стрілочних переказів та іншого залізничного обладнання.

У позові йшлося, що до 2014-го українські виробники залізничної продукції отримували сертифікати відповідності від компетентних органів росії, що дозволяло експортувати продукцію до рф. Але потім російські сертифікаційні органи почали масово припиняти дію виданих раніше сертифікатів відповідності та обмежили видачу нових. Лише в 2020 році було винесено остаточне рішення на користь України – обмеження імпорту визнали дискримінаційним.

Ще одну суперечку проти росії Україна програла. У 2016 році Україна подала позов через те, що рф заборонила перевозити українські товари по своїй території в інші країни, зокрема, Казахстан, Киргизстан, Монголію та інші країни Центральної Азії. Але СОТ підтвердила, що росія має на це право з огляду на надзвичайну ситуацію в міжнародних відносинах.

Рішення щодо третього позову до СОТ проти росії, наскільки відомо, ще немає. У 2017 році Україна звернулася до організації через систематичне обмеження росією імпорту українських соків, пива, кондитерських виробів, шпалер – це не відповідає зобов'язанням росії, взятим на себе при вступі до СОТ.

У 2017 Україна поскаржилася до СОТ на Казахстан через застосування цією країною антидемпінгових заходів щодо імпорту певних типів української трубної продукції. Інформації про врегулювання суперечки чи винесення рішення на користь однієї зі сторін немає. З цієї ж причини Україна скаржилася через організацію на Киргизстан та Вірменію.

Крім того, ще до війни Україна вигравала у СОТ справу проти Вірменії, пов'язану зі збором на тютюнові та алкогольні вироби. Три роки тривала суперечка з Австралією щодо уніфікованого пакування тютюнових виробів: Україна сама її припинила через те, що виробники не експортували тютюнові вироби до країни, а отже, не було економічного інтересу. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, у відповідь на подання Україною позову до СОТ три країни вирішили бойкотувати роботу координаційної платформи з Європейською комісією щодо імпорту українського зерна.

Сьогодні український уряд заявив, що готовий запропонувати країнам-сусідам компромісний сценарій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: