У суді в Гаазі розпочинаються слухання за позовом України проти росії

Читать на русском
У Міжнародному суді ООН розпочинаються слухання у справі про порушення росією Конвенції про заборону геноциду.
Reuters

У Міжнародному суді ООН у Гаазі сьогодні, 18 вересня, розпочинаються слухання у справі України проти росії за звинуваченнями щодо порушення нею Конвенції про заборону геноциду.

Про це повідомляє Reuters.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

Як йдеться на сайті суду, 18 та 25 вересня виступатимуть представники росії, 19 та 26 вересня – представники України.

Україна подала позов до суду ООН за кілька днів після початку повномасштабного російського вторгнення. У позові йдеться, що росія зловживає міжнародним правом, заявляючи, що вторгнення виправдане «запобіганням геноциду» на сході України.

Росія хоче, щоб справу було припинено, і заперечує юрисдикцію Міжнародного суду. Україна вже подолала одну перешкоду: у березні минулого року суд виніс попереднє рішення, на підставі якого зобов'язав росію негайно припинити військові дії.

Суд також заслухає думки 32 інших держав, які приєдналися до позову України.

«Якщо суд встановить, що дії росії не мали законного обґрунтування відповідно до Конвенції про геноцид, це рішення може стати підставою для майбутнього позову про компенсацію», – сказала спостерігачка Міжнародного суду Джульєтт Макінтайр.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: