Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справи

Читать на русском

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, який у березні видав ордер на арешт володимира путіна, з початку свого існування звинуватив у геноциді, воєнних злочинах, злочинах проти людяності та правосуддя понад півсотні осіб. Хто ці люди, з яких країн та на якій стадії знаходяться справи проти них – на інфографіці «Слово і діло».

Справи 17 обвинувачених Міжнародним кримінальним судом були закриті – через їхню смерть або відсутність достатніх для засудження доказів.

Зокрема, через недостатні докази припинили справу стосовно керівника поліції Кенії Мохаммеда Хусейна Алі, секретаря уряду Френсіса Мутаура, міністра промисловості Генрі Косгея, міністра освіти Вільяма Руто, місцевого радіоведучого Джошуа Санга, віцепрем'єра Ухуру Кеніаті та адвоката Пола Гічеру. Усі вони були фігурантами справи, пов'язаної з міжетнічними зіткненнями у Кенії у 2007-2008 роках.

На волі перебувають 14 обвинувачених МКС. Серед них президент Судану Омар Аль Башир, міністр оборони та голова МВС країни Мухаммед Хусейн та Мухаммед Харун, лідер повстанців Абдала Банда. Вони звинувачуються у злочинах проти людяності, воєнних злочинах та геноциді, скоєних між 2003 та 2008 роками в Дарфурі.

На волі також троє звинувачених у воєнних злочинах, скоєних під час вторгнення росії у Грузію: колишній начальник СІЗО у Цхінвалі Гамлет Гучмазов, омбудсмен Давид Санакоєв та голова МВС Південної Осетії Михайло Міндзаєв.

Під вартою Міжнародного кримінального суду перебувають 6 осіб. Більшість із них громадяни Центральної Африканської Республіки, які у 2013-2014 роках вчинили там воєнні злочини та злочини проти людяності: лідери повстанців Альфред Екатом, Махамат Саїд Абдель Кані та Патріс-Едуар Нгаїсона, а також міністр Максим Моком.

За злочин агресії: які країни вже підтримали створення спецтрибуналу для росіїСтворення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії підтримали кілька десятків країн. Список – на інфографіці.

Крім того, під вартою знаходяться лідер повстанців із Судану Алі Мухаммед Абд-Аль-Рахман та повстанець із Малі Аль Хасан Аг Абдул-Азіз.

Виправдано на сьогодні 4 особи, яким суд у Гаазі висував звинувачення. Це президент Кот-д'Івуару Лоран Гбагбо та політичний лідер країни Чарльз Бле Гуде, яких звинувачували у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, скоєних у 2010-2011 роках під час політичної кризи.

Також виправдані лідер повстанців ДР Конго Жан-П'єр Бемба (звинувачували у злочинах проти людяності, скоєних у 2002-2003 роках у ЦАР) та військовий командир Матьє Нгуджоло (звинувачували у злочинах проти людяності та воєнних злочинах під час нападу на село Богоро).

Засуджено 10 обвинувачених Міжнародним кримінальним судом. Серед них лідери повстанців з ДР Конго Жермен Катанга, Томас Лубанга та Жан-П'єр Бемба (його засудили за іншим звинуваченням – злочин проти правосуддя), два адвокати Еме Кілоло та Жан-Жак Мангенда, депутат парламенту Фідель Бабала Ванду та керівник військового штабу Боско Нтаганда.

Крім того, засуджено повстанця з Малі Ахмада Аль Факі Аль-Махді та громадянина ЦАР Нарциса Арідо.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

Також ми розбиралися, які країни-учасниці Римського статуту готові заарештувати володимира путіна за ордером МКС, а які – ні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: