Суд в Гаазі: росіяни можуть постати перед першою справою вже до кінця року

Читать на русском
У березні 2022 року була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів, щоб зібрати докази російських злочинів в Україні.
reuters.com

Росіяни можуть постати перед Міжнародним судом ООН в Гаазі з першою справою про воєнні злочини вже наприкінці поточного року або на початку наступного. Остаточна дата ще не визначена, оскільки потрібен час для підготовки справи.

Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з джерелами видання зазначається, що обізнаними з цим питанням, Міжнародний кримінальний суд має намір подати свою першу справу щодо воєнних злочинів росії в Україні вже цієї зими.

Спецтрибунал для керівництва рф: Кулеба назвав п'ять основних параметрівУкраїна пропонує покласти в основу майбутнього трибуналу для керівництва росії п'ять параметрів. Один із них – статус глави держави чи посадової особи не звільнятиме від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання

Повідомляється, що у березні 2022 року була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів, щоб зібрати докази російських злочинів в Україні.

Водночас, Гаазький суд та Україна ведуть переговори про доставку Києвом принаймні одного військовополоненого російського чиновника до МКС. Чиновник має бути готовий свідчити проти високопоставлених російських командирів.

При цьому, адміністрація Байдена не має наміру офіційно приєднуватися до слідчої групи МКС, але розглядає обставини, за яких вона може співпрацювати, не порушуючи законодавство та політику США, заявив представник міністерства юстиції. Зазначимо, що США не є членом МКС.

Міністерство юстиції США підтримує контакти з представниками слідчої групи та іншими міжнародними партнерами щодо того, як допомогти у розслідуванні та судовому переслідуванні, додав чиновник.

Офіс прокурора суду відмовився від коментарів, заявивши, що абсолютна конфіденційність має вирішальне значення для його роботи.

Нагадаємо, що колишня генпрокурор України Ірина Венедіктова припустила, що справа про ракетний удар росіян по Кременчуку може бути розглянута у Гаазі.

Раніше стало відомо, коли Гаазький суд розпочне розгляд справи про геноцид українців.

Окрім цього, британський юрист розповів, за яких умов путін може опинитися на лаві підсудних.

Також нагадаємо, що Україні допоможуть у розслідуванні воєнних злочинів росії 45 держав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: