Байден віддав наказ передати до Гаазького суду докази воєнних злочинів рф в Україні – NYT

Читать на русском
Президент Байден видав таємне розпорядження про передачу доказів російських воєнних злочинів в Україні Міжнародному кримінальному суду в Гаазі.
Президент США Джо БайденФото: AP Photo / Evan Vucci

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден таємно розпорядився передати докази воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні, до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це повідомляє The New York Times.

За даними видання, раніше Пентагон опирався цьому, оскільки військові чиновники побоювалися створення прецеденту переслідування американських військових.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

«Зазначається, що американські спецслужби зібрали інформацію, включно з деталями про рішення російських чиновників навмисно завдати ударів по цивільній інфраструктурі в Україні та примусово депортувати тисячі українських дітей з окупованої території. Вони вже ділилися деякими з цих доказів з українськими прокурорами, але утримувалися від того, щоб ділитися цим із Гаагою», – йдеться у матеріалі.

З моменту початку війни в Україні, американські чиновники підтримували розслідування можливих воєнних злочинів, скоєних російською армією. У грудні 2022 року Конгрес пом'якшив обмеження, які раніше забороняли надавати суду допомогу в розслідуванні російських злочинів.

Проте внутрішні розбіжності між Міністерством юстиції, Державним департаментом і Пентагоном створювали перешкоди в розподілі розвідданих, що свідчать про дії російських чиновників. Попри підтримку з боку Міністерства юстиції та Державного департаменту, Пентагон продовжував виступати проти такого кроку.

Ситуація призвела до скликання засідання «комітету керівників» на рівні кабінету міністрів Радою національної безпеки 3 лютого для розв'язання цього питання. Проте міністр оборони Ллойд Остін продовжував заперечувати.

Поки офіційні зміни в політиці або видах наданої допомоги з боку Білого дому не оголошували, члени Конгресу були повідомлені про обговорення цієї проблеми у вівторок, 25 липня. Представник Ради національної безпеки відмовився коментувати ситуацію, і пресслужба Пентагону не відповіла на запит американських журналістів.

Поки достеменно не відомо, що саме спонукало американського президента до такого рішення.

Нагадаємо, в Гаазі відкрився Міжнародний центр розслідування вторгнення росії в Україну.

Раніше президент США Джо Байден назвав дві причини, через які росія не зможе вести тривалу війну проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: