Суд у Гаазі ухвалив, що Росія має припинити військові дії в Україні

Читать на русском
Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив, що Росія має припинити військові дії в Україні. Володимир Зеленський назвав це повною перемогою.
reuters.com

Міжнародний суд ООН у Гаазі сьогодні, 16 березня, ухвалив, що Росія має негайно припинити в Україні військові дії, які розпочала 24 лютого 2022 року.

У вироку йдеться, що це рішення винесено 13-ма голосами проти двох.

Крім того, Росія повинна забезпечити, щоб будь-які військові або регулярні збройні підрозділи, а також інші організації або особи, контрольовані нею, не робили заходів щодо відновлення операції.

«Суд гостро усвідомлює масштаби людської трагедії, що відбувається в Україні… Суд глибоко стурбований застосуванням Російською Федерацією сили в Україні, що порушує дуже серйозні питання міжнародного права», – сказала головуючий суддя Джоан Донох'ю, починаючи зачитувати рішення суду.

Президент України Володимир Зеленський уже відреагував на вердикт Гааги. «Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення зажене РФ у ще більшу ізоляцію», – написав він у Твіттер.

Нагадаємо, прокурор міжнародного суду в Гаазі вже розпочав роботу з воєнних злочинів РФ в Україні.

Раніше Міністерство закордонних справ підтримало ініціативу створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: