Зернова угода: ЗМІ дізналися, які поступки запропонувала росії ООН в обмін на повернення

Читать на русском
Генсек ООН Антоніо Гутерріш запропонував росії серйозні поступки в обмін на повернення до зернової угоди. У рф думають, Україна вважає пропозиції генсека нагородою за агресію.
Фото: ТАРС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш направив міністру закордонних справ росії Сергію Лаврову лист із чотирма пропозиціями в обмін на відновлення участі у зерновій угоді.

Документ є у розпорядженні німецького видання Bild.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

Журналісти зазначають, що лист показує, «як далеко готова зайти ООН, щоб відновити зернову угоду з путіним».

Перша пропозиція – скасування фінансових санкцій проти «Російського аграрного банку» (повернення у систему SWIFT). Для обходу санкцій генсек ООН пропонує використати спеціально створену дочірню компанію російського банку RSHB Capital SA.

Друге – страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях. Глава ООН пропонує не лише «страхування вантажів для експорту російських харчів та добрив», а також страхування «каско та відповідальності».

Третє – генсек ООН запропонував Лаврову допомогу у поверненні заморожених у ЄС активів російських компаній із виробництва добрив.

Четверте – Гутерріш пропонує забезпечити доступ російських кораблів, які перевозять продукти та добрива, до портів Євросоюзу через швидкі портові дозволи. У листі йдеться, що ООН уже провела переговори з Єврокомісією та окремою портовою владою (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди).

За інформацією видання, керівництво росії зараз уважно вивчає пропозиції ООН і поки що не погодилося на них, оскільки Кремль вважає їх «надто хорошими, щоб бути правдою» і сумнівається в «технічній здійсненності» послаблень.

В урядових колах України заявляють, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою» та «нагородою за агресивну поведінку росії» з боку ООН. За словами високопосадовця, Україна за жодних обставин не повернеться до зернової угоди з росією на цих умовах.

Нагадаємо, 4 вересня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та володмир путін проводили переговори, після яких російський президент знову відмовився відновлювати участь у зерновій угоді. За його словами, Кремль має низку вимог для повернення.

Тим часом Україна звернулася до Туреччини із пропозицією відновити дію Чорноморського зернового коридору без участі рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: