Україна запропонувала Туреччині відновити зерновий коридор без участі рф – посол

Читать на русском
Українська влада звернулася до Туреччини із пропозицією відновити дію Чорноморського зернового коридору без участі російської федерації. Про це заявив посол у Туреччині Василь Боднар.
Фото: Getty Images

Українська влада звернулася до Туреччини із пропозицією відновити дію Чорноморського зернового коридору без участі російської федерації.

Про це заявив посол у Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Media Center Ukraine у четвер.

Ще два судна вийшли альтернативним морським коридором з портів УкраїниМорський коридор насамперед використовується для евакуації суден, що знаходилися у портах Чорноморськ, Одеса та Південний до вторгнення.

«Пропозиція про роботу коридору без росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження», – повідомив посол.

Він додав, що деякі судна із зерном уже пливуть через територіальні води кількох країн, включаючи Туреччину, без жодних перешкод, що робить цей маршрут ефективним та раціональним.

За словами Боднара, Україна очікує на комунікацію зі Стамбулом і з ООН, яка може відбутися вже у вересні.

«Ми займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів – Туреччини та ООН. Вироблятимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з росії - це абсолютно хибний шлях», – наголосив посол.

Нагадаємо, 4 вересня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів переговори з володимиром путіним. Після зустрічі російський диктатор заявив, що росія не готова відновлювати участь у зерновій угоді. За його словами, Кремль має низку вимог для повернення.

При цьому Ердоган зазначив, що Туреччина й надалі виступатиме за продовження Чорноморської зернової ініціативи, оскільки альтернативи цій угоді поки що немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: