Президент МОК виступає за допуск деяких росіян та білорусів до Олімпіади

Читать на русском
Російські та білоруські спортсмени, які не підтримують війну проти України та не пов'язані з армією, повинні мати можливість виступати на Олімпіаді-2024, заявив глава МОК.
Getty Images

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що російських та білоруських спортсменів, які не підтримують війну проти України та не пов'язані з військовими та урядовими структурами, слід допустити до участі в Іграх-2024 у Парижі.

В інтерв'ю CNBC-TV18 він сказав, що такі спортсмени зможуть виступати як індивідуальні учасники без прапорів країн та виконання їхніх національних гімнів.

Які країни підтримують відсторонення росії та Білорусі від Олімпіади в ПарижіМайже 40 країн, включно з Україною, виступили проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх-2024 у Парижі – список.

«Я не думаю, що остаточне рішення буде ухвалено за кілька днів. Але я думаю, що ви маєте чітке уявлення про те, як ми це бачимо, у рекомендаціях, які ми даємо міжнародним федераціям. Тобто жодних команд, жодних гімнів, жодних кольорів, жодної національної ідентифікації щодо росії та Білорусі. Але, з іншого боку, надання можливості спортсменам, які не підтримують війну та не пов'язані з армією чи іншими службами, які перебувають у росії чи Білорусі, змагатися як індивідуальним та нейтральним спортсменам», — пояснив Бах.

Він заявив, що «неможливо з погляду наших цінностей та прав людини» повністю ізолювати спортсменів із російським паспортом, як того хоче Україна.

«Це неможливо щодо Олімпійської хартії, і саме так ми приходимо до цієї формули: захистити права людини окремих спортсменів, але покарати російську державу за порушення Олімпійської хартії», – додав Бах.

Нагадаємо, представники МОК не надсилатимуть росії та Білорусі запрошення на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

У разі їхнього допуску змагання готова бойкотувати Україна та ще 34 держави.

В ОПУ заявили, що вважатимуть участь росіян в Олімпіаді «кривавим політичним маніфестом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: