Нобелівські лауреати за ґратами: кого з номінантів переслідували за політичні переконання

Читать на русском

Після того, як колишній президент Польщі Лех Валенса запропонував висунути Олега Сенцова на Нобелівську премію миру, у Верховній Раді зареєстрували проект постанови парламенту про заяву до Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського кінорежисера на здобуття цієї престижної премії. Ми пропонуємо подивитися, хто з лауреатів премії миру зазнавав політичних переслідуваннь, а також згадати про українських дисидентів та політв'язнів, які висувалися на Нобелівську премію.

Першим ув'язненим лауреатом премії миру в 1936 році був обраний німецький публіцист Карл фон Осецький, який на той час перебував у гітлерівському концтаборі. Серед тих, хто підписав петицію на його підтримку, були Альберт Ейнштейн та Томас Манн, Ромен Роллан та Анрі Барбюс.

Про нагородження Осецький дізнався в тюремній лікарні. Закордонний паспорт йому так і не видали, хоча влада заявляла, що він зможе поїхати за премією, якщо схоче.

За розпорядженням Геббельса преса навіть не згадала про лауреатство Осецького. У травні 1938 року літератор-антифашист помер у лікарняній палаті, так і не доторкнувшись до медалі з профілем Нобеля.

Сенцова пропонують номінувати на Нобелівську премію. Чи матиме це ефект та чого чекає РФ?Колишній президент Польщі Лех Валенса висунув кандидатуру українського режисера Олега Сенцова, який голодує більш ніж 100 днів, на Нобелівську премію миру.

У 1964 році премію отримав американець Мартін Лютер Кінг, який боровся за права темношкірих. Кінга переслідували за його непримиренну позицию й 15 разів заарештовували за організацію страйків і порушення законів, які він вважав дискримінаційними.

Радянський академік Андрій Сахаров отримав Нобелівську премію за безстрашну підтримку фундаментальних принципів миру й мужню боротьбу зі зловживаннями влади.

За свою правозахисну діяльність, зокрема за критику дій СРСР в Афганістані, Сахаров був позбавлений усіх радянських нагород і премій і в 1980 році висланий із дружиною Оленою Боннер із Москви. Наприкінці 1986 року Михайло Горбачов дозволив Сахарову повернутися із заслання до Москви, що було розцінено в світі як важлива віха в справі припинення боротьби з інакомисленням у СРСР.

Лех Валенса став нобелівським лауреатом у 1983 році як борець за права людей. У 1981-му він був заарештований під час воєнного стану в Польщі.

Відзначимо, що Нобелівську премію не присуджують посмертно.

Серед українських дисидентів і політв'язнів на Нобелівську премію з літератури висувалися Іван Багряний і Василь Стус. У 1963 році філія Об'єднання демократичної української молоді в Чикаго почала організаційну роботу з висування Багряного на Нобелівську премію, але раптова смерть письменника не дала можливості офіційно представити його до нагороди.

Стуса на здобуття Нобелівської премії з літератури в 1985-му висував Нобелівський лауреат Генріх Белль. На його звернення з Москви не було жодної відповіді. Стус на той час перебував в ув'язненні й незабаром помер, так і не дізнавшись, що його висували на здобуття почесної нагороди.

Український режисер Олег Сенцов, засуджений у 2015 році в РФ за «тероризм» на 20 років колонії суворого режиму, може бути номінований на Нобелівську премію миру. Сенцов голодує вже понад 110 днів. Його головна вимога до влади Росії – звільнити 64 українських політв'язнів, яких утримують у російських в'язницях.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, петиція з вимогою сприяти звільненню українського режисера Олега Сенцова на сайті Білого дому набрала необхідну кількість голосів.

Також ми писали, що колишній президент Польщі й нобелівський лауреат Лех Валенса запропонував висунути Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: