Деокупація Криму: які шляхи повернення півострова озвучує військово-політичне керівництво

Читать на русском

Україна не уявляє завершення війни без повернення окупованого дев'ять років тому Криму. Коли це станеться – прогнозувати зараз важко: як визнав керівник розвідки Кирило Буданов, події на фронті розвиваються повільніше, ніж розраховували. Не можна так само однозначно стверджувати, яким чином буде деокуповано півострів: до повномасштабної війни йшлося лише про дипломатичні заходи, але зараз військово-політичне керівництво розглядає здебільшого військовий чи комбінований шлях. Хто яку позицію публічно озвучував, розбиралося «Слово і діло».

Володимир Зеленський не має однозначної позиції щодо шляху повернення Криму – президент у різний час допускав і дипломатичний, і військовий спосіб. Наприклад, рік тому він припускав, що Україна поверне півострів дипломатичним шляхом, а в лютому заявив, що готуються й військові кроки.

В інтерв'ю 27 серпня Зеленський висловив думку про те, що росію можна завдяки політичному тиску змусити вивести війська з Криму, але для цього потрібно взяти під контроль адміністративний кордон із півостровом – так буде менше жертв.

ЗСУ зараз якраз ведуть наступ, у тому числі на південному фронті. Крим поки не перебуває під повним вогневим контролем, але, за словами Кирила Буданова, Україна може завдавати ударів по будь-якій його частині.

Сам керівник Головного управління розвідки послідовно виступає за комбінований шлях звільнення Криму. «Комбінованим шляхом – це не лише дипломатичним, не лише військовим, є ще багато різних варіантів. Але без воєнних дій це неможливо. Як я говорив усі ці роки», – пояснював Буданов.

Складовими комбінованого шляху можна вважати регулярні удари по логістиці росіяни у Криму та біля нього. Також у ніч на 24 серпня розвідка за підтримки ВМС провела важливу спецоперацію на півострові: спецпідрозділи висадилися на берег у районі населених пунктів Оленівка та Маяк та знищили кілька десятків окупантів та ворожу техніку.

Міністр оборони Олексій Резніков у травні сказав в інтерв'ю, що Крим можна взяти без бою – військово-політичним шляхом. Але для цього ЗСУ треба перекрити автомобільні, залізничні та водні шляхи до півострова, а військову інфраструктуру взяти під приціл. Жодне з цих завдань поки що не виконане повністю.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обіцяв повернути Крим, коли для цього з'являться відповідні «ресурси» – потрібне озброєння. «Щойно в мене з'являться засоби, я щось зроблю. Мені начхати – мене ніхто не зупинить», – заявив він у липні.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про чотири сценарії закінчення російсько-української війни та їхні наслідки для сторін.

На інфографіці ми порівняли сценарії створення та утримання росією сухопутного коридору у Крим із реальною ситуацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: