США схвалили відправку Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів

Читать на русском
США схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів відразу після завершення відповідної підготовки українських пілотів.
Фото: U.S. Air Force / Tech. Sgt. Matthew Lotz

США схвалили запити Данії та Нідерландів на постачання Україні винищувачів F-16. Відправлення літаків може відбутися після завершення підготовки українських льотчиків.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на американського чиновника та листа держсекретаря Ентоні Блінкена.

Видання пише, що Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення стосовно того, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні, щоб вона отримала винищувачі, коли пілоти пройдуть навчання.

Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасниківУкраїна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.

Данія і Нідерланди – країни, які очолюють авіаційну коаліцію, – нещодавно надіслали США запит про надання відповідних гарантій.

Джерело Reuters зазначило, що держсекретар Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським і голландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені.

«Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполучених Штатів як передачі винищувачів F-16 Україні, так і навчання українських льотчиків кваліфікованими інструкторами. Як і раніше, залишається важливим, щоб Україна була в змозі захистити себе від російської агресії, що триває, і порушення її суверенітету», – йдеться в листі Блінкена.

Посадовець підкреслив, що схвалення запитів третіх сторін дасть Україні змогу «повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання».

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що рішення про передачу Україні F-16 ще не ухвалено.

У той же час глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів, коли українцям нарешті нададуть винищувачі F-16.

Раніше офіційний представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що до кінця року Україна не отримає винищувачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: