Як невдачі у війнах сприяли зміні влади в росії

Читать на русском

Українське керівництво з минулого року говорить про те, що у росії зростає невдоволення володимиром путіним, оскільки розв'язана ним війна обернулася провалом, а не швидкою перемогою. Але незважаючи на наростання певних, як сказав Михайло Подоляк, революційних процесів, зміна влади в рф відбуватиметься не на вулиці, а в ході її переділу між представниками еліт. Глава розвідки Кирило Буданов також говорив, що російські еліти вже більше року розглядають варіанти заміни путіна, але не можуть реалізувати цей сценарій. «Слово і діло» пропонує згадати, які події сприяли зміні влади у росії в різні періоди історії.

Наприклад, у середині XIX століття результатом невдач росії в Кримській війні стала криза режиму імператора Миколи I – це була лише одна з воєн, у яких країна взяла участь у період його царювання.

На думку істориків, Кримська війна оголила всі проблеми росії періоду Миколи I: армії не вистачало боєприпасів, погано працювало постачання, а військові невдачі обернулися ізоляцією на міжнародній арені та внутрішніми проблемами. Але насильницької зміни влади не сталося: 1855 року Микола I раптово помер – за офіційною версією, через пневмонію.

На початку ХХ століття росія пережила першу революцію. Її причинами стали економічна та політична криза (спад у промисловості, зростання державного боргу, бюрократія, корупція, погіршення якості життя населення, обмеження громадянських та економічних свобод), а також невдача росії у війні з Японією, яка завершилася переговорами та мирною угодою.

У ході революції в рф було проведено низку економічних реформ, створено державну думу, але повністю придушити невдоволення народу не вийшло, що пізніше переросло у події 1917 року.

Лютневі події 1917-го знову були викликані погіршенням соціально-економічного становища російської імперії через Першу світову війну (а також великі втрати у війні), продовольчою кризою, нездатністю країни забезпечити виконання військових завдань (армії не вистачало продовольства, озброєння, спорядження).

Головним результатом революції та ключовою подією в історії росії XX століття стало зречення імператора Миколи II від престолу та падіння монархії.

У другій половині минулого століття знову невдача у війні, цього разу в Афганістані, політична, економічна, продовольча криза призвели до подій у серпні 1991 року – триденного путчу, який фактично спричинив розвал Радянського союзу.

В 1999 році в Росії відбулася ще одна драматична зміна влади: перший президент Борис Єльцин оголосив про свою відставку, призначивши наступником володимира путіна. На момент відставки популярність Єльцина сильно впала через важку економічну ситуацію та поразку в першій чеченській війні.

Нагадаємо, в українській розвідці заявили, що оскільки росіяни не можуть вийти на осмислений протест, режим у країні може змінитись лише шляхом бунту.

Американський політолог Деніел Трейсман вважає, що всеосяжний крах режиму путіна є більш правдоподібним сценарієм, ніж збройне повстання незадоволених російських генералів або заколот кремлівських еліт.

Експерти, у свою чергу, прогнозують розпад росії або перетворення на failed state до 2033 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: