Топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році: що про них відомо

Читать на русском

Дослідницька організація International Crisis Group поставила повномасштабну війну в Україні на перше місце серед десяти конфліктів, за якими варто стежити у 2023 році. Експерти зазначили, що війна вплинула на глобальну обстановку у світі, зокрема, продемонструвала рішучість Заходу та НАТО, а також різко змінить баланс сил у Північній Європі. Окрім українсько-російської війни ICG звертає увагу на кризи в інших частинах світу: «Слово і діло» пропонує подивитися, що відомо про топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році.

На першому місці серед головних світових конфліктів – війна в Україні, яка триває майже 9 років (а її активна фаза трохи більше року). Кількість загиблих внаслідок бойових дій перевищує вже 200 тисяч осіб

Експерти зазначають, що поки що малоймовірно, що росія чи Україна відступлять від своїх цілей, і називають ситуацію патовою. Потенційну ядерну ескалацію між НАТО та росією експерти не виключають, але вважають, що на даний момент сторони доклали зусиль, щоб уникнути прямого зіткнення. «Війна створила, ймовірно, найвищий ризик ядерної конфронтації за 60 років», – наголошується у звіті.

Війна в Україні особливо гостро вплинула на кризу у Південному Кавказі – організація поставила конфлікт між вірменами та азербайджанцями у Нагірному Карабаху на другому місці. Конфлікт тривав трохи більше шести років у XX столітті, вже півтора роки йде його нова фаза. На сьогоднішній день втрати сторін перевищують 32 тисячі осіб.

Експерти зазначають, що війна в Україні затьмарила мирні переговори, а росія послабила свої «миротворчі зусилля» і не запобігла кільком спалахам конфлікту в 2022 році. В організації побоюються, що мирний процес зайде в глухий кут і почнеться новий виток протистояння.

На третьому місці серед конфліктів – масові протести проти режиму в Ірані, які спалахнули в середині минулого року. Експерти вважають нинішні протести найдовшою та найбільш рішучою загрозою республіці з часів «зеленого руху» у 2009 році.

Військовий конфлікт у Ємені, який триває понад 8 з половиною років, експерти поставили на четверте місце. Внаслідок протистояння руху хуситів та уряду загинули вже понад 150 тисяч людей.

В організації констатували, що зараз ситуація в Ємені перебуває у підвішеному стані: дія перемир'я вже закінчилася, але великі бойові дії не поновилися. Проте ризик відновлення війни експерти вважають дуже високим.

Замикає п'ятірку конфліктів, на які слід звернути увагу, громадянська війна в Ефіопії. Конфлікт почався в листопаді 2020 року між урядом і заколотниками з регіону Тиграй: уряд звинуватив повстанців з Народно-визвольного фронту Тиграю в нападі на військову базу армії Ефіопії – це стало приводом для початку бойових дій.

Час до катастрофи: як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дняЛюдство знаходиться в безпрецедентній близькості від глобальної катастрофи – стрілки Годинника Судного дня показують 90 секунд до півночі. Що це означає, як і через що переводили Годинник – на інфографіці.

У ході війни загинуло понад сто тисяч осіб (це прямі втрати, від наслідків війни загинули до 600 тисяч мирних жителів), у листопаді 2022-го сторони підписали мирну угоду. Експерти наголошують на крихкості цього миру, адже ключові питання залишаються невирішеними: зокрема, чи будуть роззброєні сили Тиграю, і чи відведе президент Еритреї Ісайяс Афеворк, армія якого боролася разом з Ефіопією, свої війська.

Також експерти побоюються загострення конфлікту у Конго, який завершився у 2013 році. Занепокоєння викликає ситуація у трьох країнах африканського регіону Сахель, де тривають військові конфлікти та відбулися кілька державних переворотів – Буркіно-Фасо (конфлікт продовжується з 2014 року), Малі (з 2012 року), Нігері (з 2004 року).

На восьмому місці у рейтингу – масові протести проти уряду Гаїті та розбірки між бандами в країні, які не припиняються з 2018 року. Вбивство президента Жовенеля Моїза в липні 2021 року завело Гаїті в політичний глухий кут, що підживлюється нестримним насильством, зазначають експерти.

У країні гуманітарна катастрофа – майже половина населення страждає від гострого голоду – та епідемія холери.

Крім того, в International Crisis Group вважають, що на пильну увагу заслуговує політична криза в Пакистані, яка розгорілася минулого року. А також ситуація із Тайванем.

Нагадаємо, експерти Світового економічного форуму-2023 назвали основні глобальні ризики.

Раніше «Слово і діло» писало, як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дня.

З інфографіки можна дізнатися, скільки військових та цивільних загинули під час конфліктів після Другої світової війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: