Лідери яких країн померли або були вбиті у розпал збройного конфлікту

Читать на русском

Американське видання Politico днями оприлюднило матеріал про «план» України на випадок загибелі президента Володимира Зеленського. На думку журналістів, голова парламенту Руслан Стефанчук, який за Конституцією у такому разі має виконувати обов'язки президента, «не користується особливо високою довірою». А тому, робиться у статті висновок, керуватиме державою «колективний уряд, до якого увійдуть Стефанчук, Андрій Єрмак, Дмитро Кулеба та Олексій Резніков».

Олексій Данілов назвав припущення журналістів нісенітницею. «Жодних планів немає. Є президент країни, верховний головнокомандувач ЗСУ, який виконує свої обов'язки. Навіщо це зробило поважне видання Politico, важко сказати, але ми можемо здогадуватися. Ми маємо Конституцію, закон, і ми знаємо, що потрібно робити», – сказав секретар РНБО.

Зрозуміло, що план на випадок загибелі президента є не лише в України, а й у всіх інших державах. Тим більше, якщо держава перебуває у стані війни. «Слово і діло» пропонує згадати випадки зі світової історії, коли лідер країни помер або був вбитий у розпал збройного конфлікту.

Наприкінці Другої світової війни померли одразу три глави держави. У 1945 році було вбито дуче фашистської Італії Беніто Муссоліні. Фюрер Адольф Гітлер наклав на себе руки, коли вже було остаточно ясно, що війну програно – за два тижні до капітуляції Німеччини.

За місяць до капітуляції Німеччини та за п'ять місяців до капітуляції Японії помер президент США. Причиною смерті Франкліна Рузвельта 12 квітня став крововилив у мозок.

У розпал війни у В'єтнамі, в 1963 році, було вбито президента Південного В'єтнаму Нго Дінь Дьєма. До цього він пережив дві спроби замаху. У листопаді 63-го його заарештували під час державного перевороту та вбили.

Генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв помер під час війни в Афганістані в 1982 році – йому було 75 років, і причиною смерті став тромб, що відірвався. Трохи більше, ніж через шість років СРСР вивів війська з Афганістану – війна обернулася втратами та поразкою.

Президент Чеченської Республіки Ічкерія Джохар Дудаєв був убитий наприкінці першої війни з росією в 1996 році. Через п'ять місяців після його смерті між росією та Ічкерією було підписано Хасавюртівські угоди, які призвели до закінчення війни та виведення військ з території республіки.

Муаммара Каддафі було вбито у 2011 році в ході громадянської війни у Лівії. Через тиждень місто Сирту, останнє, яке утримували прихильники Каддафі, було захоплене повстанцями.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, скільки тривали збройні конфлікти, які виникали після 1945 року.

З інфографіки можна дізнатися, в якому віці та від чого помирали диктатори XX століття.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: