Навчання українських пілотів на F-16 може затягнутися до наступного літа – WP

Читать на русском
Навчання українських пілотів на американських винищувачах затягується. Спочатку пілоти та наземний персонал мають пройти чотиримісячні курси англійської, а лише потім розпочнеться льотна підготовка.
AFP/Getty Images

Перша група із шести українських пілотів не завершить навчання на американських винищувачах F-16 до літа наступного року.

Про це пише The Washington Post з посиланням на високопоставлених українських урядовців та військових чиновників.

За словами офіційних осіб, перший етап навчання пройдуть шість пілотів. Ще два інші пілоти були визначені як резервні кандидати.

На озброєнні яких країн є винищувачі F-16Американські винищувачі F-16 є на озброєнні 25 країн і ще три країни чекають на постачання. Найбільше літаків, звісно, у США.

Хоча пілоти вільно розмовляють англійською, вони повинні спочатку відвідати чотиримісячні уроки англійської мови у Великій Британії, щоб вивчити термінологію, пов'язану з літаками. Це навчання проходитиме разом із наземним персоналом, який володіє англійською гірше, але Данія попросила навчати одразу весь екіпаж, а не лише пілотів.

Таким чином, за словами українських офіційних осіб, це відсуває початок бойової підготовки, яка, як очікується, триватиме шість місяців – до січня. Друга група приблизно такого ж розміру буде готова за півроку або приблизно до кінця наступного року.

«Це називається затягуванням», – сказав один український чиновник. Але обидва співрозмовники видання зазначили, що не хочуть надто критикувати своїх американських та європейських партнерів, побоюючись показатися невдячними.

Бригадний генерал Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов розповів, що у перервах між вильотами українські пілоти весь останній рік відвідували онлайн-курси англійської мови. «Літному та наземному персоналу буде проведено додаткове спеціалізоване навчання термінології, необхідної для F-16. Навчати пілотів та інший персонал в Україні цієї термінології не було можливим через відсутність досвіду роботи з нею», – сказав він.

Він сказав, що оскільки відібрані пілоти вже мають високий рівень базової англійської, вивчення додаткової термінології «не займе багато часу».

Нагадаємо, цього тижня президент США Джо Байден «дав зелене світло» західним партнерам на навчання українських пілотів на F-16.

За словами Володимира Зеленського, навчання стартує цього місяця.

Як сказав представник Повітряних сил Юрій Ігнат, навчання українських льотчиків на винищувачах не буде надто швидким, але закінчиться раніше, ніж хотілося б Кремлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: