Союзники все ще не погодили план навчання українських пілотів на F-16 – Politico

Читать на русском
План навчання українських пілотів на американських літаках F-16 ще не погоджено. Одна з пропозицій передбачає навчання наших пілотів у США, друга – відправлення американських військових льотчиків до Європи.
Фото: AP

Західні партнери досі не погодили план навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Про це повідомляє Politico із посиланням на трьох американських чиновників.

Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасниківУкраїна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.

Коаліцію з 11 країн очолюють Данія та Нідерланди, але жодна країна поки що публічно не оголосила про надання літаків.

Після виходу росії із зернової угоди Україна посилює тиск на союзників, щоб вони відправили F-16: за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, літаки можуть допомогти захистити зерновий коридор у Чорному морі.

Одна з пропозицій щодо навчання передбачає відправку українських пілотів у США для навчання на базі 162 авіакрила – підрозділу ВПС Національної гвардії, який базується в Тусоні (штат Арізона) і вже навчає іноземних партнерів польотам на F-16.

Але ця ідея, за словами двох офіційних осіб США та одного європейського чиновника, не знайшла підтримки.

Другий план передбачає відправлення американських військових льотчиків до Європи для навчання українців. Але й тут остаточного рішення немає.

«Співпраця продовжується. Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану», – сказав співрозмовник.

Втім, коаліція вже зробила певні кроки для початку підготовки. Так, аерокосмічний підрядник Draken International почав набирати відставних військових пілотів для навчання українців.

Тренування проходитиме на об'єкті, який будується в Румунії та стане регіональним навчальним центром F-16. Ще один навчальний центр буде створено у Данії.

Проте тренування на F-16 не зможе розпочатися доти, доки Держдеп США офіційно не схвалить передачу відповідних навчальних матеріалів.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков сказав, що навчання пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться вже у серпні. Але остаточний список країн, де воно проходитиме, ще не погоджено.

У Білому домі заявили, що літаки Україна може отримати ближче до кінця цього року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: