У Зеленського пояснили рішення звільнити голів ТЦК і розповіли, що чекає на військкомів далі

Читать на русском
Звільнення обласних військкомів потрібне для того, щоб лояльність суспільства до процесу мобілізації не знизилася до нуля. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
Фото: DW

Якби найвище військово-політичне командування не ухвалило рішення про звільнення обласних військкомів, лояльність суспільства до процесу мобілізації була б нульовою.

Про це в ефірі телемарафону заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

У ДБР назвали кількість справ, відкритих за фактами зловживання воєнкомівДБР розслідує 112 кримінальних проваджень щодо зловживань воєнкомів. До суду направлено 15 обвинувальних актів.

За його словами, за нинішніх обставин суспільство почало б говорити про те, що «політичні інститути, військові інститути сьогодні заробляють на війні».

«Репутаційно сьогодні ТЦК у принципі вбивали концепцію мобілізації як такої. Це перше. А друге: коли ми говоримо про корупцію, то вважаємо, що це десь там, на Марсі. Певні чиновники певного рівня беруть хабарі, великі і так далі, але ж це не так. Корупція починається з толерантності у суспільстві», – стверджує Подоляк.

Він також розповів, що чекатиме на звільнених військкомів у найближчому майбутньому.

«Ті, хто отримає підозри, відповідатимуть юридично, і це дуже важливо, щоб вони отримали певні терміни, тюремні терміни, щоб це не було фікцією. А ті, хто буде просто звільнений у рамках спільної програми, – вони зможуть піти на фронт для того, щоб зберегти свої військові звання. Ну і довести, що вони справді мають відношення у складні часи до війська як такого», - заявив Подоляк.

Нагадаємо, 11 серпня президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО за підсумками перевірок військкоматів. Він оголосив про рішення звільнити всіх обласних військкомів. Цим займеться головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Перед призначенням нових керівників ТЦК перевірить СБУ.

Раніше повідомлялося, що списки людей, які замінять звільнених обласних військкомів, вже підготовлені, а сам процес зміни керівництва пройде швидко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: