Ердоган заявив, що хоче відновити зернову угоду у «розширеному форматі»

Читать на русском
Президент Туреччини Реджеп Ердоган має намір сприяти відновленню зернової угоди у розширеному форматі. Він вважає, що Чорноморську зернову ініціативу можна буде перетворити на основу миру між росією та Україною.
Фото: Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір сприяти відновленню зернової угоди у «розширеному форматі».

Слова турецького лідера цитує Bloomberg.

Блінкен назвав країну, яка могла б переконати путіна відновити зернову угодуДержсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що Бразилія могла б відіграти вирішальну роль у відновленні Чорноморської зернової ініціативи.

Зазначається, що Ердоган закликав західні країни допомогти перетворити Чорноморську зернову ініціативу на основу миру між Росією та Україною.

«Ми змогли дізнатися про вимоги і очікування росії під час телефонної розмови з президентом росії путіним», - сказав Ердоган на брифінгу в Анкарі.

Він також зазначив, що контакти для перезапуску ініціативи продовжуються, але рішення залежить від того, чи «виконають західні країни свої обіцянки». При цьому Ердоган не уточнив, які саме зобов'язання було порушено.

«На жаль, у попередній період принцип лояльності не був дотриманий. Не було зроблено жодних дипломатичних кроків, щоб перетворити позитивну атмосферу, створену Чорноморською ініціативою, на припинення вогню, а відтак і на постійний мир», – стверджує турецький лідер.

Нагадаємо, росія заявила про вихід із «зернової угоди» в липні. Після цього росіяни почали посилено атакувати українські порти та ангари із зерном. У той же час Україна вже провела дві успішні операції, завдавши ударів дронами по кораблях Чорноморського флоту росії.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що росія може залишитися без кораблів, якщо продовжить блокаду моря і обстріли портів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: