Росія не має прагнення повернутися до зернової угоди – ISW

Читать на русском
Кремль прагне змусити Захід до значних поступок в обмін на розблокування зернової угоди. Про це заявили аналітики ISW.
Колаж: Главред

Кремль демонструє своє небажання повертатися до Чорноморської зернової ініціативи в умовах відсутності значних поступок з боку Заходу.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що 28 липня президента рф володимир путін зустрівся з африканськими лідерами, а 4 серпня Кремль оприлюднив спільну заяву з назвою «Африканська мирна ініціатива».

У документі мова йде про те, що африканські лідери закликали до конкретних кроків з усунення перешкод для експорту російського зерна і добрив, а також до вивільнення і доставки до африканських країн 200 тисяч тонн російських добрив, що застрягли в портах Європи.

Експерти вважають, що ці заклики свідчать про те, що африканські лідери підтримують умови рф щодо відродження Чорноморської зернової ініціативи.

Також 4 серпня держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США надалі робитимуть «все необхідне» для того, аби росія могла вільно експортувати продовольство на світовий ринок за умови її готовності відродити «зернову угоду» та дозволити Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море.

Координатор санкційної політики Держдепартаменту США Джеймс О'Браєн заявив, що Сполучені Штати готові допомогти росії у виконанні вимог «зернової угоди», але Москві необхідно визначитися зі своїми запитами.

«Передусім, росії необхідно ясно дати зрозуміти, що вона запитує. Вона висувала низку різних вимог. Усі вони стосувалися неотримання різними російськими інститутами послуг з боку приватного сектора. І ми ясно дали зрозуміти, що готові допомогти з цими справами. Однак неясно, що росія вважає успіхом», – сказав О'Браєн.

На це відповів речник Кремля Дмитро Пєсков, заявивши, що як тільки США виконають умови рф, «угода буде одразу ж відновлена».

«Ці заяви не дають чіткого уявлення про те, що рф має намір приєднатися до «Зернової угоди» та прагне змусити Захід скасувати обмеження на її власний експорт», – резюмували в Інституті.

Нагадаємо, глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що росія може використати дешеве зерно для посилення залежності країн від неї.

Також повідомлялося, що ПАР намагається переконати росію повернутися до зернової угоди.

Раніше в МЗС розповіли, скільки українського зерна знищила росія після виходу із зернової угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: