Передані США касетні боєприпаси надали імпульсу українському контрнаступу – WSJ

Читать на русском
Касетні боєприпаси надали імпульсу українському контрнаступу і дозволяють брати нові позиції. Проте окупанти вже пристосовуються до їх застосування.
Фото: AP

Касетні боєприпаси, передані США, надали нового імпульсу українському контрнаступу та дозволяють брати нові позиції.

Про це пише The Wall Street Journal.

Постачання Україні касетних боєприпасів: як відреагували союзники та ворогиБільшість союзників України не схвалює передачу касетних боєприпасів від США. Недружньо налаштовані країни, зрозуміло, також проти.

Як зазначають українські військові, які використовували касетні боєприпаси, вони завдають більшої шкоди, ніж артилерійські снаряди та дозволяють вразити скупчення російської піхоти, групи транспортних засобів та інші цілі, розчищаючи шлях для наступальних операцій.

Хоча касетні бомби самі по собі не змінять балансу сил на полі бою на користь України, солдати кажуть, що вони допомогли їм повернути деякі позиції.

У поєднанні з касетними боєприпасами зміна тактичного підходу дозволила українським військам просунутися вперед і наблизитися до основних оборонних рубежів, які тримають російські війська.

Однак окупанти вже пристосовуються до їхнього застосування, риючи глибші траншеї та більше розосереджуючи свої позиції.

Ефективність нової зброї була нещодавно продемонстрована у районі Роботиного Запорізької області, пише видання. Взвод українських військових просувався до позицій росіян, але зазнав шквального вогню з кулеметів. Українці були змушені відступити, але потім ударили по лісу, де ховався противник, касетними боєприпасами: кущі та трава спалахнули, і при наступному штурмі позиції окупантів вже було видно і ЗСУ захопили їх.

Нагадаємо, США оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів на початку липня. Наприкінці місяця ЗСУ почали застосовувати їх проти російських військ.

У Білому домі після перших повідомлень щодо використання касетних боєприпасів заявили, що Україна робить це досить ефективно.

Касетні боєприпаси заборонені в багатьох країнах світу, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких саме.

Президент Володимир Зеленський назвав передачу Україні касетних боєприпасів питанням справедливості.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: