Аеропорти, елітні райони і навіть Кремль: які об'єкти в Москві зазнали атак дронів

Читать на русском

Російська столиця, починаючи з весни, неодноразово зазнавала атак невідомих безпілотників. Тільки за останні дні дрони двічі врізалися у вежі Москва-Сіті, а до цього – у нежитлові будинки. У Кремлі спочатку заявляли, що це «терористичні удари та акти розпачу київського режиму на тлі невдач», але сьогодні визнали серйозну загрозу для Москви. У Міноборони рф обіцяли підвищити рівень захисту з повітря та з моря, але останні інциденти свідчать, що це особливо не допомогло. На інфографіці «Слово і діло» – атаки дронів на Москву цього року.

Регулярні атаки на столицю держави-агресора розпочалися з кінця квітня. Першим під удар потрапив Московський нафтопереробний завод: 23 квітня на його територію залетів дрон, але обійшлося без пошкоджень.

24 та 28 квітня дрони були помічені в районі аеропортів «Внуково» та «Шереметьєво», росіянам доводилося навіть закривати повітряний простір. 30 квітня безпілотник було помічено в самому центрі столиці – над Москва-Сіті.

А 3 травня сталася безпрецедентна подія – невідомі безпілотники атакували Кремль, вони вибухнули біля куполу Сенатського палацу. Цікаво, що сталося це вночі, але у путіна про інцидент офіційно повідомили лише вдень: заявили, що «розцінюють спробу удару київським режимом як сплановану терористичну акцію та замах на президента рф напередодні Дня перемоги».

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не причетна до атаки. Попри це у Кремлі обіцяли відповісти на удар, а Дмитро Медведєв закликав до «фізичної ліквідації» Зеленського.

30 травня відбулася вже масована атака безпілотників на Москву. За даними ЗМІ, атакували понад 30 дронів, які були помічені в районах, де мешкає еліта та розташовані державні резиденції. Україна спростувала причетність до інциденту, але у російському міноборони все одно звинуватили «київський режим».

Пізніше ЗМІ повідомили, що ціллю атаки могли бути будинки, де живуть офіцери російської Служби зовнішньої розвідки.

21 червня район Нової Москви знову потрапив під удар, було збито три безпілотники. На початку липня дрони збивали в районі аеропорту «Внуково» та військової бази.

У ніч проти 24 липня, як заявили в мерії Москви, було зафіксовано удари безпілотників «по двох нежитлових будинках». Уламки одного з дронів виявили на Комсомольському проспекті, де, як зауважив журналіст Bellingcat Христо Грозєв, знаходиться багато військових об'єктів – зокрема, секретні підрозділи ГУР та головна будівля Міноборони.

Після цього двічі під удар дронів потрапив діловий центр Москва-Сіті, зокрема, вежа, де розташовані державні установи та міністерства. Одного разу дрон ударив по поверху мінцифри, вдруге – мінекономрозвитку. Будівля зазнала серйозних пошкоджень.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які населені пункти в тилу рф та на окупованій території України зазнавали атак дронов.

Також ми писали, які великі пожежі сталися у російській столиці та її околицях від початку повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: