Горить Москва: які великі пожежі сталися у російській столиці та її околицях від початку повномасштабної війни

Читать на русском

З початку повномасштабного вторгнення в Україну по всій росії почали траплятися таємничі пожежі та «бавовна». За підрахунками OSINT-спільноти Molfar, за минулий рік такі інциденти були зафіксовані на більш ніж 400 об'єктах в рф, а за останні два місяці 2022-го кількість вибухів і пожеж зросла вдвічі. При цьому кожну десяту пожежу зафіксовано в Московській області. «Слово і діло» з’ясувало, які масштабні пожежі сталися у російській столиці та її околицях.

За останній рік у Москві та Підмосков'ї сталося щонайменше два десятки масштабних пожеж. Докладніше – на інфографіці.
Пожежі в Москві та Підмосков'їСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перша масштабна пожежа в регіоні, що розглядається нами, сталася на початку травня. У ніч із 2 на 3 травня у Підмосков'ї горіло близько 34 тисяч квадратних метрів складу видавництва «Просвещение», все, що там було, згоріло.

Та пожежа була досить символічною: за місяць до інциденту керівництво видавництва доручило своїм співробітникам звести до мінімуму згадки Києва та України у шкільних підручниках.

У червні дві великі пожежі спалахнули в самій Москві: горів бізнес-центр «Гранд Сетунь плаза» та ангар із шинами. 23 червня сталася пожежа на лакофарбовому заводі в Московській області.

3 серпня у Підмосков'ї спалахнуло близько 55 тисяч квадратних метрів складу інтернет-магазину Ozon. Тоді загинула одна людина і ще понад десять постраждали. Повністю загасити пожежу вдалося лише за чотири дні, її офіційною причиною назвали несправність електрообладнання.

11 серпня у підмосковному місті Довгопрудне сталася пожежа на території військової частини. У будівлі були строковики та персонал, але всіх евакуювали.

На День Незалежності України в Москві горів склад площею 1,5 тисячі квадратних метрів, теж не обійшлося без загиблих і поранених.

У вересні та жовтні в Підмосков'ї горіли два склади: склад із пластиковою крихтою та склад на території «Ногінськ-Технопарк».

14 листопада в Підмосков'ї сталася пожежа на території колишнього заводу «Зінгер», площа займання склала півтори тисячі квадратних метрів. У будівлі розміщувалося підприємство «Подільський електромеханічний завод», яке спеціалізувалося на виробництві деталей та комплектуючих для оборонно-промислового комплексу.

20 листопада спалахнув квітковий склад у центрі Москви, загинули семеро людей.

9 грудня у російській столиці сталося одразу дві масштабні пожежі. Так, спалахнув супермаркет у торговому центрі «Мега Хімки», загинула одна людина. Площа загоряння склала близько 17 тисяч квадратних метрів: у МНС заявили, що пожежа виникла через неякісні будівельні роботи.

Того ж дня горів ще один склад у Москві.

Через три дні у Підмосков'ї спалахнув торговий центр «Стройпарк», причиною могло стати коротке замикання через дощ. Площа горіння перевищила 10 тисяч квадратних метрів.

Наприкінці січня у Підмосков'ї спалахнув склад на території будівельного ринку «Сіндика».

У лютому під Москвою сталася пожежа на складі з пластиком, а 14 лютого в місті Коломна спалахнула будівля, де розташована компанія, що займається ремонтом та обслуговуванням дизелів.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, які інциденти за час повномасштабної війни сталися на авіабазах росії та Білорусі.

Також ми писали, як росія готується оборонятися на своїй території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: