Фехтувальницю Харлан дискваліфікували за відмову потиснути руку росіянці: у Зеленського відреагували

Читать на русском
Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала українку Ольгу Харлан на чемпіонаті світу через відмову потиснути руку росіянці Анні Смирновій. Україна має намір оскаржити це рішення.
Фото: demaskiert-podcast.de

Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала українку Ольгу Харлан на чемпіонаті світу через відмову потиснути руку росіянці Анні Смирновій після перемоги.

Про це повідомив президент федерації фехтування України Михайло Ілляшев у ефірі телемарафону.

Спорт не поза політикою: від яких змагань усунули росію та БілорусьНа тлі скандалу з можливим допуском росії та Білорусі до Олімпіади вирішили згадати, від яких спортивних змагань усунули їхніх спортсменів.

Він зазначив, що федерація має намір оскаржувати це рішення. Разом з тим, про повернення Харлан на змагання поки не йдеться.

«Ми оскаржуватимемо це рішення. Адже суддя, який безпосередньо працював на цьому поєдинку, не дискваліфікував її. Це вже потім почалися «підкилимні ігри». У цьому випадку ми намагатимемося досягти того, щоб скасували цю чорну картку, тому що ця дискваліфікація спричинить неможливість виступу Харлан в командних змаганнях», – сказав Ілляшев.

На скандальну ситуацію відреагував радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

«На знімку Анна Смирнова, російська фехтувальник, якій українка Ольга Харлан відмовилася потиснути руку. Як бачите, вона відверто захоплюється російською армією, яка вбиває українців та руйнує наші міста», – написав Подоляк у Twitter.

Він також запитав представників Міжнародної федерації фехтування, чи слід сприймати їхнє рішення як офіційну позицію організації.

Глава МЗС Дмитро Кулеба також висловився про дискваліфікацію Харлана. Він закликав скасувати дискваліфікацію фехтувальниці та допустити її до змагань.

«Анна Смирнова програла чесну конкуренцію та вирішила зіграти брудно з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан виграла чесний конкурс та показала себе з гідністю. Я закликаю Міжнародну федерацію фехтування відновити права Харлан та дозволити їй брати участь у змаганнях», – написав Кулеба.

Нагадаємо, у лютому Міжнародний олімпійський комітет закликав допустити представників рф та Білорусі до змагань у нейтральному статусі за умови, що вони не були помічені в активній підтримці війни в Україні.

Разом з тим, нещодавно стало відомо, що представники Міжнародного олімпійського комітету не надсилатимуть росії та Білорусі запрошення на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: