Окупанти перевели один з енергоблоків ЗАЕС у стан «гарячого зупину» – Енергоатом

Читать на русском
Переведення енергоблоку у стан гарячий зупин створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки.
Фото: Reuters

Російські окупаційні війська Запорізької АЕС перевели четвертий енергоблок станції у режим «гарячий зупин», що є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки.

Про це повідомляє «НАЕК «Енергоатом» на сторінці у Телеграмі.

«Сьогодні, 24 липня 2023 року, попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин», - зазначається в повідомленні.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Раніше Держатомрегулювання пояснювало, що переведення енергоблоку у стан «гарячий зупин» створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Як зазначається, такі ризики спричинені тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на ЗАЕС.

«В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС - Каховського водосховища - внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані «холодний зупин» є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів», - додають у повідомленні.

Водночас, МАГАТЕ знайшло на ЗАЕС протипіхотні міни, які розташовані в буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром станції.

Раніше ми повідомляли, що український персонал ЗАЕС відмовляється запускати 4-й блок, незважаючи на наказ росіян.

Нагадаємо, у МАГАТЕ розповіли, чи надала росія доступ до дахів енергоблоків ЗАЕС.

Раніше у ГУР попередили про підготовку росією провокацій на ЗАЕС із застосуванням важкого озброєння.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: