Експерти МАГАТЕ не виявили вибухівки на території ЗАЕС, але чекають доступу до дахів реакторів

Читать на русском
На території Запорізької АЕС не було виявлено вибухівки, але експерти отримали доступ не до всіх приміщень.
Запорізька АЕСФото з відкритих джерел

Фахівці МАГАТЕ не припиняють огляд Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Вони не зафіксували спроб замінувати цей об'єкт, але все ще чекають на доступ до дахів двох реакторних блоків після повідомлень про те, що там може бути вибухівка.

Про це говориться у заяві на сайті МАГАТЕ, що була оприлюднена у середу, 12 липня.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

«Експерти МАГАТЕ протягом останніх днів продовжили інспектувати ЗАЕС й не виявили мін чи вибухівки, але досі очікують на доступ до дахів третього й четвертого реакторів, де за доступною інформацією може бути вибухівка», – йдеться у звіті.

Наразі станція готується до переведення реакторного блоку №4 з холодної зупинки на гарячу. Після цього енергоблок №5 переведуть з гарячої на холодну зупинку для проведення профілактичних робіт.

«Інші блоки залишаються в холодному режимі», – запевнили фахівці.

Для підтримки безпеки, зокрема обробки рідких радіоактивних відходів, станція використовує пару, вироблену одним із енергоблоків, що перебуває у стані гарячого зупину.

Нагадаємо, МАГАТЕ запросило додатковий доступ до деяких об'єктів ЗАЕС для пошуку вибухівки.

Раніше у ГУР заявили про те, що ворог продовжує мінувати ЗАЕС і повідомили про невідомі об'єкти на даху одного з реакторів станції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: