Росія, ймовірно, намагається ускладними взаємини України та країн ЄС – ISW

Читать на русском
Посилюючи удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі, Кремль має намір погіршити відносини між Україною та ЄС.
Фото: focus.ua

За виходом росії з «зернової угоди» та ракетними ударами по українських портах криється її прагнення погіршити відносини між Україною та країнами Євросоюзу, що пов'язано з активним пошуком альтернативних шляхів експорту зерна.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Росія продовжує завдавати ударів по українських портах, сховищах зерна, а також погрожує атакувати цивільні судна у Чорному морі. У Кремлі не раз використовували риторику ескалації.

Російські політики вважають, що загрози матимуть стримуючий ефект на активність кораблів у Чорному морі та зможуть створити умови, які будуть порівняні з повною блокадою українських портів на початку повномасштабного вторгнення.

За словами європейських чиновників, ЄС хоче перевозити більше українського зерна наземним шляхом, аби компенсувати вихід рф з Чорноморської зернової ініціативи.

Країни Центральної Європи – Румунія, Польща, Болгарія, Словаччина та Угорщина – закликали ЄС продовжити заборону імпорту зерна з України як мінімум до кінця року. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також заявив, що Польща збереже свою заборону на експорт українського зерна з 15 вересня, навіть якщо ЄС не погодиться на це.

На це відреагував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, назвавши таке рішення «недружнім кроком, який серйозно вплине на глобальну продовольчу безпеку та економіку України».

Раніше польські фермери та фермери інших країн, що межують з Україною, протестували проти експорту продуктів харчування з України їх територією.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба закликав ЄС розширити шляхи експорту українського зерна.

Також повідомлялося, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав Польщу скасувати заборону експорту зерна з України.

Раніше стало відомо, що Україна готова просити партнерів про створення гуманітарних конвоїв для зернового коридору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: