ЗМІ з'ясували, скільки озброєння Україна втратила за перші тижні контрнаступу

Читать на русском
Згідно з даними видання, рівень втрат знизився приблизно до десяти відсотків протягом наступних тижнів.
АрміяInform

За перші два тижні виснажливого контрнаступу України, за даними американських і європейських чиновників, було пошкоджено або знищено до 20% озброєння, яке Київ відправив на поле бою. Втрати включають деякі з грізних західних бойових машин: танків і бронетранспортерів, на які українці покладали надії у спробах дати відсіч країні-агресору.

Про це йдеться у матеріалі New York Times.

Танки Leopard: скільки поставили Україні та скільки могло бути знищено у бояхСкільки німецьких танків Leopard союзники пообіцяли Україні, скільки передали до контрнаступу та скільки вже могло бути знищено у боях – на інфографіці.

Згідно з даними видання, рівень втрат знизився приблизно до 10% протягом наступних тижнів, що дозволило зберегти більше сил і техніки для більш масштабного наступу, який, за словами української сторони, ще попереду.

Частково ситуація покращилася завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіуса дії замість атак через ворожі мінні поля.

«Але ці хороші новини затьмарюють деякі похмурі реалії. Втрати сповільнилися також тому, що сам контрнаступ сповільнився, а подекуди навіть зупинився через грізну оборону росії, якою зіштовхнулися українські солдати. І попри втрати, українці поки що пройшли лише вісім зі 100 кілометрів, які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні й розділити російські сили навпіл», – пише видання.

Один український солдат розповів в інтерв'ю цього тижня, що безпілотник його підрозділу зафіксував пів дюжини західних бронемашин, які потрапили під артилерійський обстріл на південь від міста Велика Новосілка.

Як відомо, цього тижня президент України Володимир Зеленський визнав, що кілька тижнів тому в операціях була коротка пауза. Але він пояснив її нестачею техніки і боєприпасів, а також закликав західних союзників прискорити темпи поставок.

Нагадаємо, що ЗСУ змінили тактику контрнаступу після втрат техніки.

Командувач оперативно-стратегічного угрупування «Таврія» генерал Олександр Тарнавський заявляв, що повільне просування Сил оборони під час широкомасштабних наступальних дій, зокрема на півдні, спричинені хорошою підготовкою армії рф до цих подій.

Також раніше командувач Збройними силами України генерал Валерій Залужний розповів, як ставиться до заяв про «повільний» контрнаступ ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: