У Вільнюсі сьогодні відкривається саміт НАТО

Читать на русском
Саміт НАТО проходитиме 11-12 липня у Вільнюсі. Союзники обговорять зміцнення оборони та план на випадок нападу росії. Україна чекає сигнал щодо членства в Альянсі.
Reuters

У Вільнюсі (Литва) сьогодні, 11 липня, стартує дводенний саміт НАТО. На заході домінуватиме обговорення наслідків російської агресії проти України, а також лідери країн-членів Альянсу повинні схвалити плани регіональної оборони на випадок нападу рф.

Крім того, на саміті члени НАТО мають домовитися про збільшення витрат на оборонний сектор, щоб 2% ВВП було мінімальним порогом.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Для України головне питання на цьому саміті – конкретні терміни вступу до НАТО після закінчення війни.

За інформацією місцевих ЗМІ, у саміті візьмуть участь лідери, глави МЗС, міністри оборони та інші високопосадовці з більш ніж 40 країн. У Вільнюсі очікується понад 3 тисячі членів закордонних делегацій та ще близько 2 тисяч представників неурядових організацій та ЗМІ.

Розклад саміту НАТО

Згідно з програмою, оприлюдненою на сайті НАТО, вранці 11 липня буде кілька коротких виступів генерального секретаря Єнса Столтенберга. Прибуття лідерів очікується близько 11:30.

О 13 годині буде спільний виступ Столтенберга та президента США Джо Байдена, о 13:30 – офіційне вітання кожного глави держави Столтенбергом та президентом Литви, на 13:55 заплановано спільну фотосесію.

Також сьогодні за планом підписання Декларації про співпрацю у повітряному просторі між Естонією, Латвією, Литвою, засідання Північноатлантичної ради на різних рівнях, пресконференція генсека НАТО.

Завтра, 12 липня, у розкладі НАТО – заходи за участю України. О 12:35 має відбутися пресконференція за підсумками двосторонньої зустрічі Столтенберга та президента України Володимира Зеленського. На 13 годину заплановано початок першого засідання Ради НАТО-Україна.

О 15:30 буде підсумкова конференція Столтенберга.

Що чекає від саміту Україна

За словами Володимира Зеленського, Україна на саміті хотіла б здобути «чіткий сигнал» щодо членства в НАТО.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

«Що може бути ідеально для нас? Щоби нас запросили. Яке формулювання необхідне для запрошення? Просто потрібне запрошення. Ми розуміємо, що можуть бути ті чи інші труднощі, як то кажуть, з тим чи іншим «вордингом», щоб отримати об'єднану підтримку всіх партнерів Альянсу. Хтось ще озирається на Москву, хтось боїться росію, хоча я вважаю, що це такий момент, великий шанс показати сміливість усього Альянсу та його міцність, але тим не менш, ми говоримо про чіткий сигнал, якісь конкретні речі в напрямку запрошення», – заявив він під час візиту до Чехії.

Єнс Столтенберг напередодні розповів, що поки тривають консультації щодо рішень, які будуть ухвалені по Україні на саміті. Поки що відомо, що може бути запропонований пакет із трьох елементів:

  • програма практичної підтримки, щоб наблизити Україну до НАТО;
  • створення Ради Україна-НАТО;
  • скасування Плану дій для членства (ПДЧ).

Найбільшими скептиками щодо членства України ЗМІ називають Німеччину та США. Нібито Берлін наполягатиме на відстроченні вступу України. Крім того, Джо Байден раніше казав, що Україна поки що не готова приєднатися до Альянсу.

Учора міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попросив Німеччину «не повторювати помилок, допущених Ангелою Меркель у 2008 році» та не блокувати заявку України.

З Байденом переговори проводитиме Зеленський: у Білому домі підтвердили, що лідери мають намір зустрітися на полях саміту.

До речі, візит Зеленського до Литви ще офіційно не підтверджувався: буквально за два дні до саміту в уряді казали, що питання не вирішене. Проте вчора Столтенберг повідомив, що все ж таки чекає президента України, крім того, заходи з його участю позначені у програмі.

Сам Зеленський у вечірньому зверненні натякнув, що поїде до Вільнюса, анонсувавши двосторонні зустрічі різного рівня.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився передати своєму парламенту протокол про приєднання Швеції до НАТО, яке довгий час країна блокувала.

Столтенберг назвав причину зняття Туреччиною вето на вступ Швеції.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про історію розширення НАТО.

Ми також вивчили, як змінювалося ставлення самих українців до вступу до організації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: